Aktualności

W ramach współpracy z Hotelem w Serocku uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie odbyli warsztaty kulinarne. Powitała nas pani Izabela Lis HR Menadżer Hotelu, w której towarzystwie zwiedzaliśmy część hotelową, strefę spa oraz rekreacji. Podziwialiśmy wnętrza, wyposażenie i aranżacje poszczególnych części placówki. Uczniowie pod czujnym okiem pana Przemysława Bednarza-szefa restauracji przygotowywali dwa dania główne oraz deser. Potrawy zapierały dech w piersiach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim wyszukanym smakiem. Były to: pierogi z farszem z ziemniaków z serem kozim oraz ziemniaków i chorizo z palonym masłem, pierś z kurczaka z fioletowymi ziemniakami w panierce i pure z marchewki z dodatkiem zielonej oliwy... Czy nie brzmi kusząco? A jak smakuje! Na deser uczniowie przygotowali płonącą kulę z musem z białej czekolady.
Nasza szkoła na 2 dni zmieniła się w prawdziwe centrum rolnictwa precyzyjnego, gromadząc w swoich murach przedstawicieli firm działających w tej branży oraz nauczycieli techniki rolniczej z całej Polski. Nie zabrakło również Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka.
Dzisiejsza sytuacja geopolityczna i pandemiczna odbiła się wielkim echem na światowych rynkach, wielu importerów zza naszej wschodniej granicy przestało dostarczać produkty co odbija się na cenach. Sytuacja ta najlepiej obrazuje, jak ważny jest ciągły rozwój oraz uniezależnienie gospodarstw.
Blisko 200 uczniów naszej szkoły uczestniczyło 22.04.2022 r. w finale akcji #SprzątamyDlaPolski
22 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. W związku z tym, w naszej szkole nie mogło zabraknąć działań promujących zrównoważony rozwój, ochronę środowiska i życie w zgodzie z naturą.
W dniu 11 kwietnia 2022 r. w Białymstoku odbyła się Gala Plebiscytu Edukacyjnego 2021 Kuriera Porannego i Gazety Współczesnej. Nasz nauczyciel Pan Paweł Siedlecki zdobył w tym Plebiscycie I miejsce w mieście Suwałki oraz III w Województwie Podlaskim.