Kursy i Szkolenia

SPRAWCZY OBYWATEL- to hasło przewodnie tegorocznego Dnia Edukacji Prawnej. Organizatorzy chcą zwrócić uwagę, że znajomość prawa przez obywateli jest bardzo ważna i potrzebna w codziennym życiu.
We wtorek, 6 lutego w naszej szkole, dzięki uprzejmości firmy Fricke Maszyny Rolnicze odbyło się szkolenie z zakresu nowoczesnych technik uprawy oraz siewu dla uczniów klas: 5BT i 3BT.
W dniach 6 i 7 lutego 2024 r. odbył się kurs z zakresu stosowania środków ochrony roślin przy użyciu sprzętu naziemnego, przeznaczonego do stosowania tych środków z wyłączeniem sprzętu montowanego na pojazdach szynowych oraz innego sprzętu stosowanego w kolejnictwie.
Pozytywne podejście do klienta, dobra pamięć, wysoka kultura osobista to cechy poszukiwane przez pracodawców u kandydatów na kelnerów. Zawód ten można wykonywać w całym kraju - wszędzie tam gdzie działają restauracje, kawiarnie czy inne zakłady gastronomiczne. Jest to stanowisko wymagające ale też chętnie wybierane w szczególności przez młode osoby poszukujące pracy dorywczej lub zajęcia w ramach elastycznego grafiku. Praca kelnera nosi znamiona pracy zarówno umysłowej - kelner musi zapamiętywać zamówienia, nieustannie wykazywać się wysokimi umiejętnościami organizatorskimi - jak i pracy fizycznej.
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział w Kowalu, zaprosił naszych uczniów do wzięcia udziału w szkoleniu OBOWIĄZKI ROLNIKA W ŚWIETLE USTAWY PRAWO WODNE.
W ramach programu Erasmus 5 Plus uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w drugiej połowie października wzięli udział w praktykach zawodowych we Włoszech. 11 uczniów wraz z opiekunami spędziło prawie dwa tygodnie w Cattolice nad Adriatykiem.