Kursy i Szkolenia

W ubiegłym tygodniu - dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia - nasi uczniowie mieli okazję poznać tajniki rozbioru półtuszy wieprzowej.
W sobotę, 7 maja br. odbyła się uroczysta inauguracja Kursów Pasterskich w ZSCKR Nowy Targ. Organizatorem tegorocznej edycji Kursu Bacy oraz Kursu i stażu zawodowego Czeladnika Juhasa jest Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, a całe przedsięwzięcie finansuje Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich działający przy Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
W naszej szkole młodzież nadal ma okazję doskonalić swoje umiejętności zawodowe. Tym razem 20 uczniów z technikum bierze udział w weekendowych zajęciach na KURSIE FLORYSTY.
W dniu 7 kwietnia 2022 roku w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu Stawiam na drób z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Jest to projekt Związku Polskiego Mięsa, którego głównym celem jest pogłębianie wiedzy w kwestii jakości i walorów kulinarnych polskiego mięsa drobiowego.
Sztuka prawidłowej degustacji wina i jej poznawanie w taki sposób, aby zaangażować nasze zmysły wymaga wprawy i ciągłego doskonalenia. Przekonali się o tym uczniowie naszej szkoły, którzy uczestniczyli w zajęciach na KURSIE SOMMELIERA.
W dniach od 26.02. do 04.03.2022 r. na warsztatach szkoleniowych w niemieckim Ośrodku Szkolenia i Doskonalenia Zawodowego dla Rolnictwa - DEULA Nienburg przebywała grupa nauczycieli kształcenia zawodowego z różnych regionów Polski. Wśród nich było też dwóch nauczycieli z naszej szkoły: Krzysztof Jankowski oraz Juliusz Rosiak. Grupa ta realizowała projekt Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie z techniki rolniczej pod tytułem: Nowe kierunki w maszynach i urządzeniach stosowanych w mechanizacji produkcji rolniczej.
W dniu 15 grudnia 2021 r. uczniowie I, II i III klasy Technikum kształcącym się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uczestniczyli w prelekcji dotyczącej projektu Hektar Wiedzy dla Szkół.
Dzięki współpracy z firmą ROL-BRAT S. i W. Załęscy Sp. j. z Żabina Karniewskiego uczniowie klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki w praktyce poznali technologię stosowaną przez markę John Deere.
W piątek 19 listopada w Centrum Edukacyjnym Tatrzańskiego Parku Narodowego w Zakopanem odbyła się XXIII już edycja Konkursu Wiedzy o Pasterstwie. Tradycyjnie wśród drużyn biorących udział w konkursie znalazła się dwuosobowa reprezentacja naszej szkoły: Karol Miętus i Adam Gąsienica z klasy IV technikum agrobiznesu.
Dnia 3 grudnia w klasie 2 LTP w czasie zajęć z przedmiotu - Rozród i inseminacja zwierząt odbyło się spotkanie z p. dr inż. Dorotą Hering reprezentującą Małopolskie Centrum Biotechniki, które zajmuje się pobieraniem i oceną nasienia a także jego sprzedażą w terenie. Zajęcia miały charakter praktyczny na których uczniowie mieli możliwość zgłębienia swojej wiedzy w zakresie rozrodu oraz dowiedzenia się jak wygląda przechowywanie nasienia. Dodatkowym atutem zajęć były rekwizyty użyte podczas prezentacji: narzędzia służące do poboru nasienia od buhajów mi.in. słomki do inseminacji. Uczniowie dowiedzieli się, że aby prawidłowo za inseminować samicę, nasienie musi być zamrożone.
Uczniowie ZSCKR w Sejnach uczestniczyli w kursie kwalifikowanej pierwszej pomocy, który został zrealizowany w ramach projektu "Młodzi - zawodowo kompetentni na rynku pracy".
Dnia 17 XI 2021 r. uczniowie I klasy Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki uczestniczyli w I części warsztatów pn. Rola współczesnego rolnictwa w tworzeniu bioróżnorodności - wyzwania nowoczesnego rolnictwa zorganizowanych przez Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników. Wykłady były prowadzone w Auli Wyższego Seminarium Duchownego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego we Włocławku