Konkursy i Warsztaty

W dniu 6 grudnia 2019 r. odbyła się w siedzibie LMK we Włocławku X edycja Kujawsko-Pomorskiej Olimpiady Wiedzy o Bezpieczeństwie. Jak co roku uczniowie naszej szkoły brali udział w tej rywalizacji. Zespół Szkół CKR w Kowalu reprezentowany był przez: Weronikę Lewandowską, Adriannę Kocanowską, Marcelego Skalskiego, Macieja Wilińskiego i Alicję Rybarkiewicz.
Uczniowie klasy I Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w czwartek, 28.11.2020r., wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła pani Anna Szpura -przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich - Korniczanki. Pani Anna od wielu lat podejmuje działania na rzecz odtwarzania i promocji tradycji kulinarnych na Podlasiu.
Już po raz dziewiąty odbył się regionalny konkurs orki w Zespole Szkół w Bielicach. Tym razem była to impreza jednodniowa, w której przeprowadzono tylko jedną rywalizację - pługiem czteroskibowym obrotowym. W konkursie wzięło udział 10 szkół rolniczych z województwa kujawsko-pomorskiego, pomorskiego, wielkopolskiego. ZS CKR w Kowalu reprezentował Dominik Pawlak.
Dnia 7 listopada 2019 r. w auli ZS CKR w Kowalu odbyły się Powiatowe Eliminacje XXIX Olimpiady Wiedzy Rolniczej, zorganizowanej przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego we Włocławku z siedzibą w Kowalu. Na początku uczestnicy pisali przez pół godziny test wiedzy rolniczej, później wysłuchali wraz z uczniami naszej szkoły prelekcji o Afrykańskim Pomorze Świń (ASF), a później była dogrywka usta, która wyłoniła całość laureatów
Dnia 29 października 2019 r. ZS CKR w Kowalu wspólnie z toruńskim Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowała konkurs kulinarny Z wieprzowiną na ty. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.
W eliminacjach szkolnych Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, które odbyły się w dniach 24-25 października, wzięło udział 32 uczniów, w 4 blokach tematycznych: mechanizacja rolnictwa, architektura krajobrazu, weterynaria i gastronomia.
Nasza szkoła zajęła II miejsce w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Nasze uczennice: Daria Jędrzejewska i Mirela Skalska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowały: zupę z suszonych grzybów z kluseczkami kładzionymi oraz pasztet z kurzych wątróbek podlany koniakiem. To zupa grzybowa dała nam II miejsce, właśnie ona zasmakowała kapitule oceniającej konkursowe potrawy
20 października 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego wzięli udział w TURNIEJU SMAKÓW - JESIEŃ NA WIELKIM GOŚCIŃCU LITEWSKIM.
W Szkole Podstawowej w Śmiłowicach dnia 10 czerwca br. uroczyście podsumowano XIII edycję Międzyszkolnego Konkursu Poetyckiego im. Leona Stankiewicza. Komisja konkursowa w składzie: Przewodniczący, Sławomir Gwardecki, dyrektor SP w Śmiłowicach, członkowie - znani w regionie poeci -Teresa Olewczyńska, Mirosław Glazik i Jarosław Wojciechowski, po zapoznaniu się z ponad 100 wierszami nadesłanymi przez 70 młodych poetów przyznała 20 nagród i wyróżnień.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w III Regionalnym Konkursie Gastronomicznym "Regionalne podróże kulinarne 2019" w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.