Technik technologii żywności
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- planowania, organizowania oraz nadzorowania procesów produkcji artykułów spożywczych,
- oceny jakościowej wyrobów,
- sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących,
- opracowywania odpowiednich norm i procedur dotyczących wprowadzania poszczególnych produktów na rynek,
- eksploatacji oraz konserwacji nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji żywności,
- wytwarzania produktów spożywczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.
Dodatkowe umiejętności:
kursy: kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy.