Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
- wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych.
Ze względu na różnorodność produkcji w przemyśle spożywczym, kształcenie ukierunkowuje się na obsługę maszyn i urządzeń związanych z wybranym działem produkcji artykułów spożywczych. Zależnie od potrzeb lokalnego rynku pracy oraz zainteresowań uczniów, np. obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa owoców i warzyw, obsługa maszyn i urządzeń do produkcji cukierniczej, obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa mleczarskiego.