Technik turystyki wiejskiej
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- organizowania imprez i usług turystycznych i ich realizacji z uwzględnieniem specyfiki regionu,
- prowadzenia dokumentacji imprez i usług turystycznych,
- planowania, organizowania produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- stosowania ekologicznych metod produkcji rolniczej,
- adaptacji gospodarstwa rolnego na potrzeby działalności agroturystycznej,
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz specyfiki regionu.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej może organizować i prowadzić działalność turystyczną na obszarach wiejskich, organizować i nadzorować prace związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, prowadzić działalność agroturystyczną.
W czasie nauki uczeń może uzyskać bezpłatne przygotowanie do nabycia uprawnień w zakresie prawo jazdy kat. T.