Wędliniarz
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
- produkcji kiełbas, wędlin i produktów blokowych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
- obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,
- określania wartości odżywczej produktów spożywczych,
- stosowania metody utrwalania żywności i określania ich wpływ na jakość i trwałość wyrobów spożywczych,
- interpretacji rysunków technicznych i schematów maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
- posługiwania się instrukcjami obsługi maszyn stosowanych w produkcji oraz dokumentacją technologiczną,
- posługiwania się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym,
- określania zagrożeń dla środowiska związanych z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom.