Wędliniarz

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:

  • rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
  • produkcji kiełbas, wędlin i produktów blokowych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
  • obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,
  • wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
  • magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,
  • określania wartości odżywczej produktów spożywczych,
  • stosowania metody utrwalania żywności i określania ich wpływ na jakość i trwałość wyrobów spożywczych,
  • interpretacji rysunków technicznych i schematów maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
  •  posługiwania się instrukcjami obsługi maszyn stosowanych w produkcji oraz dokumentacją technologiczną,
  • posługiwania się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym,
  • określania zagrożeń dla środowiska związanych z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom.