Finał III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „SLOW FOOD 2024” odbył się 21.05.2024 r. w ZSCKR w Oleszycach. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać potrawę wykorzystując mięso drobiowe oraz polskie zioła. Do konkursu zgłosiło się 28 uczniów z 14 szkół z różnych regionów Polski. Do finału zostali zaproszeni uczestnicy, którzy przesłali najciekawsze i zgodne z regulaminem receptury potraw wraz z fotografiami. Poziom przygotowania uczestników podczas finału był bardzo wysoki, o czym przekonywał przewodniczący jury pan Maciej Gołdyn. Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie, uczestnicy bardzo dobrze wykorzystali zioła w swoich daniach. Dokonując wyboru jury wzięło pod uwagę następujące kryteria:
- walory smakowe potraw,
- zgodność z tematyką konkursu,
- zdrowotność i odżywczość dania,
- ocena wizualna dania,
- nietypowe zastosowanie polskich ziół w kuchni
- oryginalność i pomysłowość,
- wykorzystanie różnych technik kulinarnych
Jury konkursowe w składzie:
Pan Maciej Gołdyn – szef kuchni w restauracji „Zamek” w Krasiczynie
Pan Maksymilian Paluch – szef kuchni Restauracji Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej
Pan Andrzej Węgierak – szef kuchni w restauracji „Kresowa Osada” w Baszni Dolnej
Pan Grzegorz Kropop – przedstawiciel firmy De Heus
Pan Adam Socha – przedstawiciel firmy Develey
Po szczegółowych analizach i obradach przyznało:
Miejsce | Nazwa szkoły | Imię i nazwisko opiekuna | Imiona i nazwiska uczestników |
I | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu | Magdalena Senczyna-Hułas |
Magdalena Bryła Kinga Wasiowska |
II | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach | Iwona Sopel |
Hubert Czyrak Weronika Obszańska |
III | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach | Barbara Szczęsnowicz |
Julia Bykowska Joanna Janculewicz |
Tuż pod podium znalazły się:
Nazwa szkoły | Imię i nazwisko opiekuna | Imiona i nazwiska uczestników |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej |
Iwona Brach |
Agnieszka Kłapacz Błażej Pytel |
Zespół Szkół Technicznych w Mielcu |
Marta Pluta
|
Magdalena Lubacz Kamila Płatek |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim |
Aneta Wyszomierska
|
Julia Brodacka Paulina Brodacka |
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego kunsztu kulinarnego!
Tegoroczna edycja konkursu została zrealizowana dzięki zaangażowaniu firmy De Heus i jej programu prospołecznego “Działamy i wspieramy”. W ramach tego programu powstał projekt: „Zielonego laboratorium food power”, który ma na celu podniesienie świadomości młodego pokolenia na temat znaczenia zrównoważonego rolnictwa i działań na rzecz ochrony środowiska dla jakości żywności.
Podczas konkursu odbyła się konferencja pt. „Polskie zioła w kuchni”, na której na temat zdrowego żywienia:
- „Rola zielonego laboratorium food power w zdrowym żywieniu człowieka” – mgr inż. Marta Skiba, nauczyciel branży gastronomicznej w ZSCKR w Oleszycach
- „Między pszczelarstwem, a ziołolecznictwem” – inż. Piotr Głaz, pasjonat pszczelarstwa
- „Zioła wokół nas” – mgr Katarzyna Świerszcz, specjalista zielarstwa i towaroznawstwa zielarskiego
- „Słonecznik w rolnictwie i żywieniu” – dr hab. inż. Wacław Jarecki, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego
- „Zioła i nie tylko w zdrowym żywieniu” – inż. Marcin Fiedur, student Uniwersytetu Rzeszowskiego
Konferencja zgromadziła wielu znamienitych gości, w tym:
Panią Jolantę Kaźmierczak, dyrektor Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Rzeszów,
Pana Zenona Swatka, Wicestarostę Lubaczowskiego,
Pana Mariusza Pieróga, naczelnika Wydziału Oświaty i Spraw Społecznych w Starostwie Powiatowym w Lubaczowie,
Pana Mariusza Franta, dyrektora Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Rzeszowie,
Pana Leszka Lewientowicza z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie,
Przedstawicieli firmy De Heus: Panią Aleksandrę Mazanowską-Soję oraz Pana Grzegorza Kropopa,
Wśród uczestników byli również dyrektorzy i nauczyciele okolicznych szkół, sponsorzy, przedstawiciele lokalnych restauracji, członkowie kół gospodyń wiejskich z Futor, Oleszyc, Starego Sioła, Starych Oleszyc, Zabiałej, Zalesia, a także społeczność uczniowska ZSCKR w Oleszycach.
Podczas wydarzenia miało miejsce uroczyste otwarcie nowoczesnej pracowni “Zielone laboratorium food power”, stworzonej przez firmę De Heus. Pracownia ta będzie miejscem warsztatów i zajęć edukacyjnych skupionych na badaniu jakości żywności, gleby i powietrza.
Serdecznie podziękowania składamy również na ręce naszych sponsorów:
Adam Socha regionalny przedstawiciel handlowy firmy Develey
Krystyna Nieckarz - Jabłońska - F.H.U. Kris (właścicielka restauracji „Biały Dworek”
Dariusz Mirończuk - OSK „Omega”
Robert Banaś - Nadleśnictwo Lubaczów
Paweł Kapel - Bank Spółdzielczy w Lubaczowie
Witold Chmiel - „Tech- Bud” Usługi Budowlane
Fotorelacja z wydarzenia na szkolnej stronie Facebook: