Konkursy i Warsztaty

W dniu 12.04.2021 r. odbyło się w Powiatowym Centrum Kultury w Nowym Targu rozstrzygnięcie wiosennego konkursu gwarowego: Wieśniane słowa- wieśniane nuty.
Od marca 2020 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu wspólnie z PZU realizujemy projekt pn.: WIEDZA TO NASZA SIŁA - zwiększenie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego poprzez innowacyjne zajęcia stacjonarne i wyjazdowe, w ramach ogólnopolskiej akcji POMOC TO MOC.
Realizując swoją pasję gotowania - Natalia Grabowska, uczennica klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ZSCKR w Leśnej Podlaskiej, wzięła udział w konkursie Zero food waste– nie marnuję żywności, zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
W dniu 24 marca br. w naszej szkole odbył się finał IV edycji konkursu MISTRZOWIE w KUCHNI 2021. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych była bryndza podhalańska.
W dniu 9 lutego 2021 r. odbyła się (on –line) uroczysta gala laureatów konkursu Niepodległa piórem i obiektywem, zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do 30 listopada 2020 r. trwał Powszechny Spis Rolny 2020 – najważniejsze badanie polskiego rolnictwa realizowane raz na 10 lat obejmujące wszystkie gospodarstwa rolne osób fizycznych - gospodarstwa indywidualne i osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, które 1 czerwca 2020 r. prowadziły działalność rolniczą.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wziął udział w XVII Małopolskim Konkursie: Stół pięknie nakryty – przysmaki na bożonarodzeniowym stole.
Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu zajęła III miejsce w konkursie pod nazwą KONKURS NA NAJCIEKAWSZY FILM O TEMATYCE OCHRONY BIORÓŻNORODNOŚCI W KRAJOBRAZIE ROLNICZYM zorganizowanym przez Fundację na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa FDPA w Warszawie.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wziął udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Uczniowie klasy pierwszej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych w dniu 20.10.2020r. odwiedzili miejscową restaurację
Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu w dniach od 21 do 25 września 2020 r. udała się na szkolenie wyjazdowe do partnerskiej szkoły w Hańczowej.
Świetny wynik osiągnęli uczniowie z klasy IV Technikum Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej. 10 marca 2020 r. do Ostrowa Wielkopolskiego przybyli uczniowie z całej wielkopolski, którzy są pasjonatami dziedziny z wielką przyszłością – odnawialnych źródeł energii.