Organizator konkursu to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Stowarzyszeniem „Polska Inicjatywa Kulinarna” Mrzezino. Natomiast wykonawca konkursu to Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.
Nasz zespół składający się z dwóch uczniów z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo profesjonalnie podszedł do zadania konkursowego.
Uczniowie: Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak wspólnie opracowali przepis kulinarny na „Góralski comber na moskolu” i tak uzasadnili wybór produktów:
„ …jagnięcina podhalańska to produkt, który w 2008 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Produkty mięsne” w województwie małopolskim. Jagnięcina ma specyficzny delikatny smak i od zawsze gościła na stołach w naszym regionie. Góralski oscypek i bryndza podhalańska to produkty regionalne chronione przez prawo unijne…..”.
Potrawa przygotowana przez naszych szkolnych mistrzów kulinarnych, a właściwie przepis i zdjęcia potrawy zostały wysoko ocenione przez Komisję Konkursową i zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału konkursu, który odbędzie się w I kwartale 2021 r.
ZSCKR Nowy Targ uplasował się w ścisłej czołówce. Dziesięć najlepszych szkół z całej Polski wkrótce weźmie udział w III etapie konkursu tj. w Ogólnopolskim Finale Konkursu.
Covid 19 to ciężki czas dla nas wszystkich, ale my się nie poddajemy i…gotujemy!
Uczniowie potrawę do konkursu przygotowali w oparciu o fachowe porady szkolnego mistrza sztuki kulinarnej p. Roberta Stanka.