Klasa 3BTD w zawodzie technik ogrodnik oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uczestniczyła w warsztatach praktycznych w ramach nowego przedmiotu z innowacji. Uczniowie w inkubatorze przetwórczym w Dwikozach poznali technologię przetwarzania wybranych produktów rolnych pochodzenia roślinnego. Zajęcia miały charakter nie tylko przedstawienia zakresu działania usług dla rolnictwa, ale przede wszystkim wykonania praktycznego produktów przetworzonych. Szkolne jabłka którymi młodzież dysponowała zostały użyte do tłoczenia 100 % soków, pasteryzowanych bez dodatku cukru i substancji konserwujących.
Kolejna grupa uczniów wyprodukowała musy jabłkowe w słoiczkach. Warsztaty były niezwykle wartościowe z uwagi, że każdy uczeń wykonywał poszczególne czynności przetwarzania owoców.
Dziękujemy pracownikom inkubatora, a także wielki ukłon dla Pana Piotra Korpysza koordynatora naszych zajęć.
Opiekunami byli Pani Halina Skorupa i Pan Marcin Kaca.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik