Aktualności
PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU CUKIERNIKÓW
W pracowni cukierniczej

Uczniowie naszej szkoły zdobywający wiedzę w branżowej szkole I stopnia – klasa III cukiernik, udali się do młyna oraz pracowni cukierniczej „Słodko u Madzi”. Wyjazd odbył się 18 marca br. pod opieką nauczyciela zawodu - w ramach zajęć praktycznych.

Najpierw odwiedziliśmy młyn zbożowy zapoznając się z jego pracą - uczniowie poznali zakład w którym ziarno zbóż jest rozdrabniane i odbywa się produkcja mąki, kasz, płatków zbożowych itp. Pracownik młyna opowiedział uczniom o działach młyna przemysłowego (magazyn zboża, czyszczarnia, młyn właściwy, magazyn produktów) a następnie omówił i pokazał proces technologiczny przemiału zboża.

Z młyna udaliśmy się do pracowni cukierniczej „Słodko u Madzi”. Cukiernia znajduje się w Smarżowej, jest założona i prowadzona przez absolwentkę Technikum Żywienia naszej szkoły Magdalenę Gustek.

Podczas zajęć w cukierni Pani Magdalena opowiedziała uczniom o wykonywaniu zadań zawodowych zgodnie z przepisami BHP, przestrzeganiu procedur zawartych w systemach zarządzania jakością, magazynowaniu surowców, dodatków i materiałów pomocniczych przeznaczonych do produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych. Uczniowie mogli obserwować pracę cukiernika a nawet zostali w nią zaangażowani. Obserwowali sporządzanie mas, kremów i innych półproduktów cukierniczych, sporządzanie tortów okolicznościowych i wykonywanie dekoracji tych wyrobów. Pani Magdalena opowiedziała przyszłym cukiernikom jak założyć własną firmę, jak prawidłowo przygotowywać surowce, dodatki i materiały pomocnicze. W miłej atmosferze przy degustacji pysznego ciasta uczniowie słuchali wskazówek cukiernika, jak prowadzić proces technologiczny z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz jak konfekcjonować i przygotować do dystrybucji wyroby cukiernicze.