Z życia szkoły

Początek drugiego semestru to doskonały czas na podsumowanie efektów pracy w pierwszym półroczu. W Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie podsumowania takiego dokonał pan dyrektor Roman Malicki, podczas przeprowadzonego w lutym apelu.
redakcja2020-03-03
Początek drugiego semestru to doskonały czas na podsumowanie efektów pracy w pierwszym półroczu. W Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie podsumowania takiego dokonał pan dyrektor Roman Malicki, podczas przeprowadzonego w lutym apelu.
W dniu 26 lutego 2020 uczniowie klas I, III, IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasy III Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie Kucharz odwiedzili targi cukiernicze Expo Sweet w Warszawie.
Dnia 14 lutego 2020 r. w naszej szkole odbyły się Walentynki. Sympatyczne dziewczyny obdarowały uczniów serduszkami z napisem "Miłego dnia", rozdawały też pocztę walentynkową. Miłym akcentem było ofiarowanie symbolicznych serduszek mieszkańcom Kowala. Wszyscy byli szczerze zaskoczeni takim podarunkiem.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według tego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Dlatego by tradycji stało się zadość, uczniowie ZS CKR w Kowalu na zajęciach warsztatowych Koła Żywieniowego wypiekali pyszne pączki pod okiem nauczyciela przedmiotów żywieniowych p. Elżbiety Woźniak.
W sobotę 15 lutego 2020 r. duża sala OSP w Kowalu wypełniła się tegorocznymi maturzystami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, którzy kształcą się w zawadach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Zabawę trwającą do białego rana rozpoczął tradycyjny polonez o rozbudowanym układzie choreograficznym. Później osoby zgromadzone w sali bankietowej wzięły udział w oficjalnym rozpoczęciu balu.
Mimo trwających ferii, młodzież lubiejewskiej szkoły nie próżnuje i chętnie zdobywa nową wiedzę oraz doświadczenia kulinarne. W dniach 11-12 lutego uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I-IV Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie wzięli udział w szkoleniu pt. Nowe trendy i techniki w kuchni. Kuchnia molekularna, prowadzonym przez GastroArt Studio Kulinarne Renata Rybacka.
W dniu 30 stycznia w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie odbyło się kolejne niezwykle interesujące spotkanie z przedstawicielami banków. Tym razem przedstawicielki oddziału BNP Paribas w Ostrowi Mazowieckiej, pani dyrektor Kornelia Gromek i Anna Zielińska, ekspert ds. Agro przeprowadziły szkolenie pt. "Zarządzanie finansami w gospodarstwie rolnym".
Po raz XXVII w historii Leśniańskiej Szkoły, której patronuje Wincenty Witos 03 lutego 2020 roku odbył się apel i konkurs wiedzy o Patronie Szkoły
Dnia 28 stycznia 2020 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w spotkaniu na temat wolontariatu.
Po codziennym szkolnym gwarze, kiedy zapada zmierzch, korytarze szkolne pustoszeją, a w bibliotece grasują już tylko myszy i mole....O nie, nie... Okazuje się, że istnieje garstka entuzjastów, dla których szczególny urok ma biblioteka po zmroku. W przytulnym cieple lampy można usiąść z książką i przy aromacie zimowej herbaty podelektować się lekturą. Na przykład noblistki Olgi Tokarczuk...
W dniu 26.01.2020 r. wolontariusze z Samorządu Uczniowskiego oraz Szkolnego Koła Caritas wraz z opiekunami po każdej mszy św. odprawianej w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego oraz kościele p.w. św. Faustyny w Sokołowie Podlaskim zbierali dary do puszek na zakup protezy dla Mateusza, ucznia naszej szkoły, który w wyniku wypadku stracił prawą rękę.
Uczniowie z klas III i IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w spotkaniu promocyjnym z przedstawicielami Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Studniówka to bez wątpienia dla młodych ludzi najważniejszy bal w życiu przed egzaminem maturalnym. Uczniowie klas czwartych w tą jedyną noc zapominają o nauce, by bawić się do rana. Tak też było podczas sobotniej nocy 11 stycznia 2020r. uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa bawili się na balu studniówkowym.
Podniosła atmosfera, dźwięk kolęd, opłatek na stole i unoszący się zapach wigilijnych potraw - tak uczniowie wszystkich klas wraz z wychowawcami celebrowali zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.