Z życia szkoły

W odpowiedzi na zaproszenie dyrektora Zespołu Publicznych Placówek Oświatowych im. Odzyskania Niepodległości w Starej Kornicy 28.02.2020 r. uczniowie naszej szkoły pod opieką Pani Iwony Chibowskiej i Pana Sylwestra Miłkowskiego zaprezentowali ofertę edukacyjną ZSCKR na nowy rok szkolny 2020/2021
Początek drugiego semestru to doskonały czas na podsumowanie efektów pracy w pierwszym półroczu. W Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie podsumowania takiego dokonał pan dyrektor Roman Malicki, podczas przeprowadzonego w lutym apelu.
redakcja2020-03-03
Początek drugiego semestru to doskonały czas na podsumowanie efektów pracy w pierwszym półroczu. W Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie podsumowania takiego dokonał pan dyrektor Roman Malicki, podczas przeprowadzonego w lutym apelu.
W dniu 26 lutego 2020 uczniowie klas I, III, IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasy III Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie Kucharz odwiedzili targi cukiernicze Expo Sweet w Warszawie.
Dnia 14 lutego 2020 r. w naszej szkole odbyły się Walentynki. Sympatyczne dziewczyny obdarowały uczniów serduszkami z napisem "Miłego dnia", rozdawały też pocztę walentynkową. Miłym akcentem było ofiarowanie symbolicznych serduszek mieszkańcom Kowala. Wszyscy byli szczerze zaskoczeni takim podarunkiem.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według tego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Dlatego by tradycji stało się zadość, uczniowie ZS CKR w Kowalu na zajęciach warsztatowych Koła Żywieniowego wypiekali pyszne pączki pod okiem nauczyciela przedmiotów żywieniowych p. Elżbiety Woźniak.
W sobotę 15 lutego 2020 r. duża sala OSP w Kowalu wypełniła się tegorocznymi maturzystami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, którzy kształcą się w zawadach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Zabawę trwającą do białego rana rozpoczął tradycyjny polonez o rozbudowanym układzie choreograficznym. Później osoby zgromadzone w sali bankietowej wzięły udział w oficjalnym rozpoczęciu balu.
Mimo trwających ferii, młodzież lubiejewskiej szkoły nie próżnuje i chętnie zdobywa nową wiedzę oraz doświadczenia kulinarne. W dniach 11-12 lutego uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I-IV Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie wzięli udział w szkoleniu pt. Nowe trendy i techniki w kuchni. Kuchnia molekularna, prowadzonym przez GastroArt Studio Kulinarne Renata Rybacka.
W dniu 30 stycznia w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie odbyło się kolejne niezwykle interesujące spotkanie z przedstawicielami banków. Tym razem przedstawicielki oddziału BNP Paribas w Ostrowi Mazowieckiej, pani dyrektor Kornelia Gromek i Anna Zielińska, ekspert ds. Agro przeprowadziły szkolenie pt. "Zarządzanie finansami w gospodarstwie rolnym".
Po raz XXVII w historii Leśniańskiej Szkoły, której patronuje Wincenty Witos 03 lutego 2020 roku odbył się apel i konkurs wiedzy o Patronie Szkoły
Dnia 28 stycznia 2020 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w spotkaniu na temat wolontariatu.
Po codziennym szkolnym gwarze, kiedy zapada zmierzch, korytarze szkolne pustoszeją, a w bibliotece grasują już tylko myszy i mole....O nie, nie... Okazuje się, że istnieje garstka entuzjastów, dla których szczególny urok ma biblioteka po zmroku. W przytulnym cieple lampy można usiąść z książką i przy aromacie zimowej herbaty podelektować się lekturą. Na przykład noblistki Olgi Tokarczuk...
W dniu 26.01.2020 r. wolontariusze z Samorządu Uczniowskiego oraz Szkolnego Koła Caritas wraz z opiekunami po każdej mszy św. odprawianej w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego oraz kościele p.w. św. Faustyny w Sokołowie Podlaskim zbierali dary do puszek na zakup protezy dla Mateusza, ucznia naszej szkoły, który w wyniku wypadku stracił prawą rękę.
Uczniowie z klas III i IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w spotkaniu promocyjnym z przedstawicielami Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.