Jako zupę przygotowałyśmy krem z żurku z puree borowikowym, panierowanym żółtkiem, białą kiełbasą z dodatkiem mięsa z dziczyzny oraz z chipsem z boczku. Na danie główne zaserwowałyśmy stek z combru sarniego z sosem piernikowym i konfitowanymi ziemniakami oraz blanszowane warzywa.
Oceniali nas Karol Okrasa, Grzegorz Krupa, Izabela Smaczna-Jórczykowska i Robert Jabłoński. Rywalizacja była zacięta, jednak nasze dania i wiedza o lokalnych produktach okazały się bezkonkurencyjne i doprowadziły nas do zwycięstwa nad 13 pozostałymi zespołami!
Nagrodą główną jest dwutygodniowy staż w warszawskiej restauracji Platter by Karol Okrasa. Oprócz tego każda z nas otrzymała nagrody rzeczowe. W najbliższy piątek odbędą się też warsztaty pt. "Wędzenie - tradycyjny smak podlaskiej kuchni we współczesnym menu". Wydarzenie będzie prowadził sam szef Okrasa.
Szczególne podziękowania kierujemy ku naszym wspaniałym opiekunkom - pani Ani Kaźmierczak i pani Basi Szczęsnowicz - za przygotowanie nas do konkursu.
Teresa Ogórkis, Julia Sewastynowicz
Link do zdjęć:
https://photos.google.com/share/AF1QipM04rdMV24zcyIJUq5ChljYzj9txizWaNuP3ul3kxUED6hws85-aXRNtsRs75cyyQ?key=RjZWVXZMUUhfWWo5MFE3VGxHWkMzRXNjUHdrWEp3