Uczniowie mieli okazję porozmawiać ze szwajcarskim szefem kuchni, krytykiem kulinarnym - panem Kurtem Schellerem i uwiecznić to spotkanie na pamiątkowych zdjęciach.
Degustowaliśmy - UWAGA owady Dania z wykorzystaniem owadów są coraz popularniejszym trendem w gastronomii. Próbowaliśmy larwy chrząszczy, mącznika młynarka i świerszcza pospolitego. A to jeszcze nie wszystko!
Mieliśmy także okazję spróbować kawioru , czyli luksusowego przysmaku, który jest ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Degustacja kawioru była dla uczniów doskonałą okazją do poznania tego ekskluzywnego przysmaku.
Niezwykle ciekawym i inspirującym wydarzeniem było obserwowanie rywalizacji młodych kucharzy w pierwszej edycji konkursu Trophee Mille Poland. W kategorii kulinarno-cukierniczej udział wzięły dwuosobowe zespoły składające się z ucznia i uczennicy. Pracę zespołu koordynował nauczyciel-trener. W jury zasiadła czołówka szefów kuchni i cukierni, w tym założyciel i pomysłodawca konkursu, szef Philippe Mille.
Targi to prawdziwe centrum wiedzy i inspiracji dla branży gastronomicznej. Wśród wystawców można było znaleźć zarówno polskich producentów, jak i zagranicznych dostawców. Oferta była niezwykle różnorodna, od tradycyjnych produktów i urządzeń, po nowoczesne rozwiązania i innowacje technologiczne.