Targi i Pokazy
WYCIECZKA NA MIĘDZYNARODOWE TARGI HORECA/GASTROFOOD W KRAKOWIE
W dniu 10.11.2023 uczniowie naszego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej I stopnia - kucharz, odwiedzili Międzynarodowe Targi HORECA/GASTROFOOD w Krakowie.

Uczniowie mieli okazję porozmawiać ze szwajcarskim szefem kuchni, krytykiem kulinarnym - panem Kurtem Schellerem i uwiecznić to spotkanie na pamiątkowych zdjęciach.

Degustowaliśmy - UWAGA ???????? owady ???????? Dania z wykorzystaniem owadów są coraz popularniejszym trendem w gastronomii. Próbowaliśmy larwy chrząszczy, mącznika młynarka i świerszcza pospolitego. ???????????? A to jeszcze nie wszystko!

Mieliśmy także okazję spróbować ???? kawioru ????, czyli luksusowego przysmaku, który jest ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Degustacja kawioru była dla uczniów doskonałą okazją do poznania tego ekskluzywnego przysmaku.

Niezwykle ciekawym i inspirującym wydarzeniem było obserwowanie rywalizacji młodych kucharzy w pierwszej edycji konkursu Trophee Mille Poland. W kategorii kulinarno-cukierniczej udział wzięły dwuosobowe zespoły składające się z ucznia i uczennicy. Pracę zespołu koordynował nauczyciel-trener. W jury zasiadła czołówka szefów kuchni i cukierni, w tym założyciel i pomysłodawca konkursu, szef Philippe Mille. 

Targi to prawdziwe centrum wiedzy i inspiracji dla branży gastronomicznej. Wśród wystawców można było znaleźć zarówno polskich producentów, jak i zagranicznych dostawców. Oferta była niezwykle różnorodna, od tradycyjnych produktów i urządzeń, po nowoczesne rozwiązania i innowacje technologiczne.