Jak co roku, z tej okazji, przybyli do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym zaproszeni goście: pan Łukasz Dombek przedstawiciel UMiG Witnica, pani Maria Drewniak Sołtys Kamienia Małego, pan Czesław Hładki Prezes Gorzowskiej Rady Powiatowej Lubuskiej Izby Rolniczej oraz pani Czesława Bocheńska Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Wicemarszałek Sejmiku Województwa Lubuskiego pan Romuald Gawlik przysłał list poświęcony głównym celom ogólnopolskiej kampanii, ponieważ nie mógł do nas przyjechać, wykonując zaplanowane na ten dzień obowiązki służbowe.
W tym roku realizowaliśmy zadania związane z promowaniem zdrowego stylu życia. Nasi uczniowie przygotowali plakaty promujące zdrowie, spotkali się z dietetykiem, odwiedzili Akademię Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wielkopolskim, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat dbania o zdrowie oraz o metodach budowania kondycji fizycznej i psychicznej poprzez odpowiednią dietę i aktywny tryb życia. Tegoroczna akcja to również wyjazd do młyna w Słońsku, pogadanki przeprowadzone na godzinach wychowawczych poświęcone aktywnemu i zdrowemu stylowi życia oraz konkursy: „Konkurs wiedzy o wypieku chleba”, w którym uczestniczyli wszyscy uczniowie oraz „Konkurs wypieku zdrowych ciastek”. Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczył dyrektor szkoły pan Emil Zapisek.
W związku z prowadzoną na terenie szkoły akcją przygotowaliśmy broszurę, w której znalazły się sprawdzone przepisy na zdrowy chleb.
Pani Czesława Bocheńska Przewodnicząca KGW w Kamieniu Małym zaprezentowała działalność koła skupioną na realizacji zadań promujących potrawy regionalne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi rejestruje na oficjalnej liście potrawy będące dziedzictwem narodowym jako produkty regionalne. Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym zgłosiło do rejestracji wołowinę w karmelizowanej cebuli, potrawę, z którą zdobywało nagrody na różnych konkursach kulinarnych. Minister Rolnictwa I Rozwoju Wsi 30 maja 2018 r. potrawę zatwierdził i od tej pory jest to oficjalny Produkt Regionalny, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, którego nazwa i receptura jest chroniona prawem. To już trzecia potrawa KGW na liście ministra. W poprzednich latach panie zgłosiły kaslę- wędzoną karkówkę w kapuście kiszonej oraz żur z ziołami. Uczestnicy podsumowania ogólnopolskiej akcji mogli obejrzeć puchary i dyplomy ilustrujące sukcesy KGW w konkursach kulinarnych oraz krótki film poświęcony tradycyjnemu wypiekowi chleba.
Jak co roku na zakończenie spotkania wszyscy jego uczestnicy mieli możliwość zjedzenia zdrowego śniadania przygotowanego przez uczniów i nauczycieli technikum żywienia i usług gastronomicznych.
R. Winkel
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik