Aktualności
IX Edycja Kampanii pt. Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w ZSCKR w Kamieniu Małym
Nasza szkoła po raz kolejny wzięła udział w ogólnopolskiej akcji Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole, uczestnicząc w przedsięwzięciach promujących zdrowy styl życia oraz podnoszących świadomość konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.

Prowadzone w szkole pogadanki i prelekcje, w ramach godzin wychowawczych, lekcji wychowania fizycznego i zajęć zawodowych, zachęcały młodzież do zastanowienia się nad tym, co kładziemy na talerzu, jak się odżywiamy i jak dieta i ruch wpływa na nasze zdrowie.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach poświęconych wypiekowi chleba i bułek prowadzonych przez panią Grażynę Dereń oraz warsztatach pt. „Poznaj swój umysł, nieznane drogi do sukcesu w nauce (i co z tym wspólnego ma zdrowy tryb życia i racjonalne odżywianie?)”, które odbyły się w Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wielkopolskim. Coroczna akcja to również okazja do przeprowadzenia konkursów, tym razem konkurs poświęcony był „Piramidzie żywieniowej”.
Zwieńczeniem akcji było wspólne śniadanie przygotowane przez uczniów technikum żywienia, którzy pod nadzorem pani Wioletty Czerwińskiej i pani Kingi Gniady, upiekli chleb i sporządzili zdrowe pasty (jajeczną, twarogową, z białej fasoli i kalafiora). Jak zwykle wszystko było pyszne i zdrowe.