Aktualności
Żywe wykłady oraz warsztaty gastronomiczne związane z gołębiami.
ZSCKR
Ostatnie dwa dni w naszej szkole upłynęły pod znakiem pogłębienia wiedzy dotyczącej gatunków i cech charakterystycznych tego niezwykle ruchliwego i nie zawsze szarego ptaka.
Wczoraj Pan Piotr Styczyński reprezentujący Trójmiejski Związek Hodowców Gołębi Rasowych przedstawił liczne rasy ptaków - rodzime, jak i zagraniczne. Popisy niektórych z nich mogliśmy podziwiać na żywo, dopuszczalne było także wykonywanie zdjęć z niektórymi okazami.
Dzisiaj natomiast, reprezentacja klas gastronomicznych wzięła udział w warsztatach prowadzonych przez Pana Styczyńskiego.
Wpisaliśmy się tym samym w trendy obecne w ostatnim czasie, kiedy to wielu mięsożerców szuka zdrowszej mięsnej alternatywy. Wybierają oni m.in. mięso gołębie, które jest doskonałym źródłem białka, a do tego nie zawiera sztucznych substancji.
Dodatkowo, mięso gołębie jest delikatne i nie wywołuje alergii pokarmowych. Jest także źródłem wielu witamin: C, B, A i E oraz minerałów: fosforu, potasu, magnezu czy wapnia.
Mięso gołębie zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto, jest niskokaloryczne. Sprawdzi się w codziennej diecie tych, którzy planują zgubić kilka zbędnych kilogramów.
Odpowiednio przygotowana potrawa jest nie tylko zdrowa, ale i też smaczna. Przyprawione ziołami i upieczone może skraść serce niejednego smakosza.
Udało się nam przygotować szlachetny w smaku rosół z gołębia, gołębia po polsku - nadziewanego babka drożdżową i kokosem oraz piersi z gołębia z puree selerowo-jabłkowe z winnym sosem z karmelizowanymi pistacjami, a także piersi z musem z pietruszki.