Tematem przewodnim tej edycji konkursu było ”Mięso z królika w roli głównej”. Uczestnikami Turnieju byli uczniowie ze Szkół Branżowych z województw: małopolskiego i podkarpackiego.
Turniej składał się z części teoretycznej /test/ oraz z części praktycznej /przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego, związanego z tematyką konkursu/.
Przedstawiciele naszej szkoły: Mateusz Furczoń i Oskar Waksmundzki z klasy III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz podeszli do zadań konkursowych profesjonalnie i z pełnym zaangażowaniem. Przygotowali i podali potrawę ”Comber z królika (sous-vide) podany z pierogiem bryndzowym, sosem rabarbarowym i burakiem baby” .
Karta oceny Jury Turnieju zawierała trzy kryteria główne, którymi były:
- organizacja i higiena pracy
- wykonywanie potraw /spójność z tematem, staranność i technika wykonania, pomysłowość, dobór składników/
- ekspedycja potraw /dobór zastawy sposób podania/
Ostatecznie, w końcowej klasyfikacji, biorąc pod uwagę część teoretyczną i praktyczną ZSCKR Nowy Targ zajął III miejsce.
Nasi uczniowie modelowo poradzili sobie z „królikiem”. Mięso z królika nie cieszy się popularnością w Polsce i niełatwo jest przyrządzić królika tak, żeby mięso było delikatne i nieprzesuszone.
Opiekun konkursu p. Robert Stanek jest dumny, ze swoich podopiecznych, że udało im się sprostać regulaminowi konkursu, przyrządzić królika i stanąć na podium.
Wielokrotnie już podkreślaliśmy, że w ZSCKR Nowy Targ lubimy kulinarne wyzwania, a przygotowanie potrawy z mięsa królika niewątpliwie było dla nas wyzwaniem, które zakończyło się sukcesem.