Po 25 godzinach niezwykle ekscytującej podróży autokarem (w czasach pandemii każda podróż urasta do rangi wydarzenia na skalę światową, a przekraczanie granic pod czujnym okiem celników węgierskich, serbskich czy greckich w środku nocy dodaje tylko ekscytacji i może przyprawić o szybsze bicie serca każdego twardziela i entuzjastę podróży) uczniowie oraz absolwenci z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami oraz pilotem dotarli do celu swojej wyprawy tj. do Erateini, niezwykle uroczej miejscowości położonej w południowej części Grecji. Przez najbliższe dwa tygodnie uczniowie zakwaterowani będą w Hotelu Delphi Beach położonym nad Zatoką Koryncką i tam będą realizowali praktyczną naukę zawodu w hotelowej kuchni i restauracji. Podczas praktyk będą doskonalić swoje umiejętności w przygotowywaniu i serwowaniu potraw, a także będą zgłębiali tajniki profesjonalnej obsługi klienta w restauracji.
Pierwszego dnia pobytu w Grecji uczniowie wzięli udział w obowiązkowym szkoleniu BHP. W tym dniu młodzież zapoznała się również z miejscami odbywania stażu zawodowego oraz poznała personel restauracji. Uczniowie poznali opiekunów swoich grup, poszczególne miejsca pracy, a przede wszystkim poznali zasady obowiązujące w restauracyjnej kuchni.
„Nie samą pracą człowiek żyje” – głosi stare przysłowie i my w 100 procentach się z nim zgadzamy, szczególnie, że temperatura w ciągu dnia nie spada poniżej 25°C i można naprawdę się zrelaksować i odpocząć. W wolnym czasie pływamy w basenie oraz w zatoce, gramy w gry zespołowe i zwiedzamy ciekawe miejsca –relacjonują uczniowie.
Projekt „Zagraniczne praktyki w Grecji kluczem do kariery” realizowany jest przez konsorcjum Europejska Fundacja Edukacyjno-Sportowa Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lubieńcu i Zespół Szkół im. W. Witosa w Janowie Lubelskim oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.