Uczniowie kl. III nową wiedzę i doświadczenie zgodne z kierunkiem kształcenia zdobywali w kuchni hotelu Aragosta w nadmorskim mieście Cattolica, gdzie byli zakwaterowani wspólnie z młodzieżą z innych szkół rolniczych m. in. z Sichowa Dużego, Dobrocina, Brzostowa.
Tu, pod okiem doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej (kucharzy), uczyli się sporządzania dań i potraw typowych dla kuchni włoskiej: tradycyjnej pizzy, gnocchi (kluski na bazie ziemniaków, maki, jajek), ragu - sosu pomidorowego z mięsem i oczywiście spaghetti w „100 odsłonach".
Po praktykach, w czasie wolnym, młodzież pod okiem opiekuna zażywała kąpieli w Morzu Adriatyckim, spacerowała malowniczymi uliczkami Cattolici, bawiła sie na dyskotekach. Najwspanialszymi atrakcjami, jakie przygotowali organizatorzy dla praktykantów we Włoszech były wycieczki do Rimini, Bolonii, Wenecji, San Marino, Loreto i Gradary. Z ojczyzny Cezara Augusta, Dantego Alighieri młodzież wróciła bogatsza o nową wiedzę, doświadczenia i przyjaźnie. Do Polski przywiozła nie tylko drobne pamiątki i masę zdjęć, ale przede wszystkim niezapomniane przeżycia i piękne wspomnienia.