Patrycja z Anią (pod kierunkiem M.Gajewskiej) przygotowały Arkas – mleczny deser staropolski, serwowany zwłaszcza na Podlasiu i w Pilaszkowicach, prawdopodobnie pochodzący z Armenii. Był to jeden z ulubionych przysmaków króla Jana III Sobieskiego. Oryginalna receptura arkasu jest niełatwa do ustalenia. Według Glogera, który odwołuje się do wiedzy gospodyń z Podlasia i do przepisu sięgającego XVIII w., arkas przyrządzano w poniższy sposób:
„6 jaj, razem żółtka z białkami, bije się mocno i wlewa do kwarty słodkiego mleka, które gotuje się na twarożek, odcedza z niego przez sitko serwatkę, a twarożek odciska i przykłada na sicie półmiskiem dla ścieku i ochłodzenia, potem kraje w paski i polewa kwaśną, niebitą, tylko rozmieszaną z cukrem i cynamonem śmietaną".
Za swój ARKAS nasze uczennice otrzymały wyróżnienie, a z rąk p.Dyrektora Romana Malickiego dyplomy i gratulacje.
M. Gajewska
Foto: I. Jastrzębska, E. Iwańska