Wykład został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Lokalną Grupę Działania „Zielone Sioło” oraz Zespół Szkół CKR w Starym Lubiejewie. Osobą reprezentującą Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego była Pani Marzena Rogozińska, która wprowadziła słuchaczy w tematykę wykładu, Lokalną Grupę Działania „Zielone Sioło” reprezentowała Pani Agnieszka Sołowińska a szkołę dyrektor Roman Malicki wraz z nauczycielami i uczniami szkoły.
Uczniowie mieli okazję poznać aspekty żywieniowe mleka i jego przetworów, innowacje w technologii produkcji serów oraz zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów. Atrakcyjny wykład poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, a cenne wskazówki prowadzącego pomogą uczniom dokonywać świadomych wyborów w zakupie mleka i przetworów mlecznych.
W imieniu Dyrekcji i uczniów naszej szkoły serdecznie dziękujemy wszystkim osobom odpowiedzialnym za organizację tego przedsięwzięcia, a w szczególności tym, którzy nie mogli uczestniczyć w tym wydarzeniu – Panu Krzysztofowi Zaniewskiemu reprezentującemu Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego i Pani prezes Lokalnej Grupy Działania „Zielone Sioło” Adriannie Rukat.
M. Falbowska
Foto: Ł. Minga