Uczniowie poznali różne aspekty hodowli zwierząt oraz działania podejmowane przez instytut. W trakcie wycieczki poruszono temat reintrodukcji rodzimych i zachowawczych ras koni oraz kóz omówiono czynniki genetyczne i środowiskowe, które wpływają na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, przedstawiono działania mające na celu poprawę dobrostanu zwierząt oraz ograniczenie szkodliwych skutków oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne. Pan dr Brejta, prezes Instytutu, poruszył również temat wykorzystania innowacyjnych rozwiązań w obszarze chowu i hodowli bydła, a także przedstawił możliwości wykorzystania naturalnych komponentów żywieniowych w profilaktyce zdrowotnej bydła oraz modyfikacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Wizyta w Zakładzie Doświadczalnym nie tylko poszerzyła wiedzę uczniów, ale również zainspirowała ich do dalszego pogłębiania wiedzy z zakresu hodowli zwierząt i zrównoważonego rolnictwa, a zdobyta wiedza będzie bezcenna w przyszłej pracy zawodowej. Wyjazd uczniów został zorganizowany w ramach projektu RPMP „Intensyfikacja Kształcenia Rolniczego w Szkołach Prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Terenie Województwa Małopolskiego”.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik