Wycieczka uczniów Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiewie na targi cukiernicze Expo Sweet
W dniu 26 lutego 2020 uczniowie klas I, III, IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasy III Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie Kucharz odwiedzili targi cukiernicze Expo Sweet w Warszawie.
Stoiska, przygotowane przez firmy branży cukierniczej zrobiły na wszystkich ogromne wrażenie. Wystawcami byli producenci różnego rodzaju mieszanek do przygotowania pieczywa, ciast, lodów i deserów, wytwórcy komponentów cukierniczych z owoców, producenci sprzętu dla przemysłu cukierniczego, ekspresów do kawy, szkła do serwowania kaw i deserów, artykułów do dekoracji cukierniczych. Przez cały dzień trwania targów odbywało się wiele pokazów m.in.:
- Prezentacje Sugarcrafterek
- Produkcja ciasta parzonego na eklery na maszynie marki Firex
- Figurki z masy cukrowej w wykonaniu ambasadorki firmy Saracino Angeliki Chwyć
- Desery lodowe z linii Martini Linea Gelato
- Czekolada to wyzwanie czy już konieczność?
- Rolady i Tarty (Pokaz dekoracyjny)
-
Małe co nieco…
Czas na słone przekąski. – prowadzący: Piotr Małkiewicz - Produkcja powideł śliwkowych smażonych ma maszynie marki Firex
- Kawa w kubku waflowym z ciemną czekoladą – eko kubek, który można zjeść
- Ariba Origin w pralinkach, batonikach i tabliczkach czekoladowych
- Pokaz piekarski surowców marki Bakels doskonale sprawdzających się w technologii fermentacji w chłodzie z odroczonym wypiekiem
- Desery, ach te desery…
- Ogłoszenie Grand Prix oraz zwycięzców w kategoriach, a także dekoracja wszystkich nagrodzonych Uczestników Otwartego Konkursu Dekoracji Cukierniczych
- Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
- i wiele innych…
Wszyscy mogli znaleźć dla siebie coś interesującego i skosztować wielu pyszności, zwłaszcza lodów, których wybór był ogromny. Było słodko, kolorowo i bardzo inspirująco, na pewno wiele pomysłów przeniesiemy na szkolny grunt!
Tekst: M. Gajewska
Foto: I. Jastrzębska, M. Gajewska