Z życia szkoły
Wycieczka uczniów Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiewie na targi cukiernicze Expo Sweet
W dniu 26 lutego 2020 uczniowie klas I, III, IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasy III Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie Kucharz odwiedzili targi cukiernicze Expo Sweet w Warszawie.

Stoiska, przygotowane przez firmy branży cukierniczej zrobiły na wszystkich ogromne wrażenie. Wystawcami byli producenci różnego rodzaju mieszanek do przygotowania pieczywa, ciast, lodów i deserów, wytwórcy komponentów cukierniczych z owoców, producenci sprzętu dla przemysłu cukierniczego, ekspresów do kawy, szkła do serwowania kaw i deserów, artykułów do dekoracji cukierniczych. Przez cały dzień trwania targów odbywało się wiele pokazów m.in.:

  1. Prezentacje Sugarcrafterek
  2. Produkcja ciasta parzonego na eklery na maszynie marki Firex
  3. Figurki z masy cukrowej w wykonaniu ambasadorki firmy Saracino Angeliki Chwyć
  4. Desery lodowe z linii Martini Linea Gelato
  5. Czekolada to wyzwanie czy już konieczność?
  6. Rolady i Tarty (Pokaz dekoracyjny)
  7. Małe co nieco…
    Czas na słone przekąski. – prowadzący: Piotr Małkiewicz  
  8. Produkcja powideł śliwkowych smażonych ma maszynie marki Firex
  9. Kawa w kubku waflowym z ciemną czekoladą – eko kubek, który można zjeść
  10. Ariba Origin w pralinkach, batonikach i tabliczkach czekoladowych
  11. Pokaz piekarski surowców marki Bakels doskonale sprawdzających się w technologii fermentacji w chłodzie z odroczonym wypiekiem
  12. Desery, ach te desery…
  13. Ogłoszenie Grand Prix oraz zwycięzców w kategoriach, a także dekoracja wszystkich nagrodzonych Uczestników Otwartego Konkursu Dekoracji Cukierniczych
  14. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
  15. i wiele innych…

Wszyscy mogli znaleźć dla siebie coś interesującego i skosztować wielu pyszności, zwłaszcza lodów, których wybór był ogromny. Było słodko, kolorowo i bardzo inspirująco, na pewno wiele pomysłów przeniesiemy na szkolny grunt!

Tekst: M. Gajewska

Foto: I. Jastrzębska, M. Gajewska