W dniu 8 kwietnia 2024 roku uczniowie klas 5BT, 5 PT oraz 2 PTH z Zespołu Szkół CKr w Starym Lubiejewie pod opieką pani Marty Falbowskiej, pani Maryli Król-Jankowskiej oraz pana Krzysztofa Markowskiego odwiedzili Wydział Nauk Technicznych oraz Wydział Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy według kierunku kształcenia, a ich przewodnikami byli absolwenci naszej szkoły - Aleksandra Łuniewska oraz Konrad Dębek, studenci tegoż Uniwersytetu.
Po wstępnym oprowadzeniu po wydziale, uczniowie klasy 5BT odwiedzili pracownie w których zobaczyli między innymi:
- nowoczesne materiały dydaktyczne i pomoce naukowe,
- budowę i zasadę działania różnych silników i skrzyń biegów,
- budowę oraz zasadę działania hamowni służącej do badania mocy w samochodach osobowych oraz ciągnikach rolniczych,
- budowę i możliwości tokarko-frezarki CNC służącej do wykonania elementów wymagających ogromnej precyzji,
- zasadę działania urządzeń do badania wytrzymałości metali,
- poznali historię powstania stacji kontroli opryskiwaczy znajdującej się na wydziale.
W tym czasie uczniowie klas 5PT oraz 2PTH:
- poznali tajemnice laboratorium analitycznego i sensorycznego gdzie organoleptycznie rozpoznawali próbki różnorodnych zapachów,
- odwiedzili halę technologiczną Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością oraz poznali procesy technologiczne produkcji mleka i wyrobów mlecznych,
- poznali tajemnice i sekrety Centrum Gastronomii z Dietetyką, gdzie dowiedzieli się jak działają urządzenia do pomiaru masy i składu ciała człowieka.
Wizyta w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim wywarła na uczniach ogromne wrażenie, a pełni pasji wykładowcy zachęcili ich do nauki na tej uczelni.
Bardzo dziękujemy za ciepłe przyjęcie zarówno wykładowcom jak i naszym wspaniałym absolwentom Oli i Konradowi.
Emilia Głębocka, Karol Zalewski, Kamil Dygas, Konrad Szostak, Adrian Żach
Foto: Marta Falbowska, Krzysztof Markowski