9.10.2023r. odbył się kolejny cykl wykładów. Wykładowcy z Wydziału Nauk Rolniczych zapoznali naszych uczniów z następującymi tematami. Pani prof. Wanda Wadas przeprowadziła wykład: Mikrowarzywa – gdzie i jak je uprawiać oraz jakie walory zdrowotne dla organizmu człowieka posiadają. Pani dr hab. Beata Kuziemska przybliżyła temat z zakresu Żywność dobro czy odpad. Kolejne wykłady przeprowadzili Pan dr hab. Roman Niedziółka p.t. Produkt ekologiczny na rynku żywności – wyzwania i perspektywy rozwoju oraz dr Dawid Jaremko: Kranówka dla zdrówka, które były połączone z ćwiczeniami laboratoryjnymi.
Spotkania z pracownikami naukowymi Uniwersytetu w Siedlcach umożliwiły młodzieży uzupełnienie wiadomości i rozszerzenie spojrzenia na żywność i żywienie z nowej perspektywy. Wszyscy uświadomili sobie, że zdrowy człowiek potrzebuje wartościowej żywności a wartościowa żywność jest zależna od kondycji planety czyli dobrostan ludzi i planety są ściśle ze sobą powiązane w ramach jednego ekosystem.