Aktualności
Współpraca z Uniwersytetem w Siedlcach - Nie marnuj żywności – chroń planetę.
W ramach współpracy naszej szkoły z Uniwersytetem w Siedlcach w dniach 3.10.2023 i 9.10.2023r. w naszej szkole gościli pracownicy naukowi Wydziału Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu oraz Wydziału Nauk Rolniczych , którzy przeprowadzili cykl wykładów z zakresu nie marnuj żywności – chroń planetę. 3.10.2023 wykłady przeprowadziły Pani mgr Milena Kobylińska z zasad zdrowego żywienia i Pani mgr Agnieszka Decyk z nauki czytania etykiet . Panie w swoich wykładach uświadomiły uczniom, jakimi zasadami posługiwać się przy planowaniu i zakupach produktów spożywczych, na co zwrócić uwagę przygotowując pełnowartościowe posiłki oraz jak planować jadłospis.

9.10.2023r. odbył się kolejny cykl wykładów. Wykładowcy z Wydziału Nauk Rolniczych zapoznali naszych uczniów z następującymi  tematami. Pani prof. Wanda Wadas  przeprowadziła wykład:  Mikrowarzywa – gdzie i jak je uprawiać oraz jakie walory zdrowotne dla organizmu człowieka posiadają. Pani dr hab. Beata Kuziemska  przybliżyła temat z zakresu Żywność dobro czy odpad.  Kolejne wykłady przeprowadzili Pan dr hab. Roman Niedziółka p.t. Produkt ekologiczny na rynku żywności – wyzwania i perspektywy rozwoju oraz dr Dawid Jaremko: Kranówka dla zdrówka, które były  połączone z ćwiczeniami laboratoryjnymi.

Spotkania z pracownikami naukowymi Uniwersytetu w Siedlcach umożliwiły młodzieży uzupełnienie wiadomości i rozszerzenie spojrzenia na żywność i żywienie z nowej  perspektywy. Wszyscy uświadomili sobie, że zdrowy człowiek potrzebuje wartościowej żywności a wartościowa żywność jest zależna od kondycji planety  czyli dobrostan ludzi i planety są ściśle ze sobą powiązane  w ramach  jednego ekosystem.