Konkursy i Warsztaty
Wojewódzki etap VII edycji ogólnopolskiego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich BITWA REGIONÓW
W sobotę 15 października 2022 r. w naszej sali sportowej odbył się II (wojewódzki) etap VII edycji ogólnopolskiego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich BITWA REGIONÓW. Jego organizatorami byli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, a także Zespół Szkół CKR w Kowalu.

Cieszymy się, że tak ważne przedsięwzięcie mogło się odbyć  w naszym obiekcie. W wydarzeniu uczestniczyło wiele znamienitych gości, w tym: Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i także poseł na Sejm RP, dr Joanna Borowiak - poseł na Sejm RP, Józef Łyczak - senator RP, Józef Ramlau - wicewojewoda kujawsko-pomorski, Roman Gołębiewski - starosta włocławski, a także włodarze okolicznych miast i gmin: burmistrz Kowala Eugeniusz Gołembiewski, burmistrz Brześcia Kujawskiego Tomasz Chymkowski, Burmistrz Lubienia Kujawskiego Marek Wiliński, wójt Gminy Kowal Stanisław Adamczyk wraz ze swoim zastępcą Anetą Kwarcińską, zastępca wójta Baruchowa Krzysztof Grudziński. Ponadto obecni byli również szefowie i pracownicy instytucji związanych z rolnictwem z tereny naszego województwa. Konkurs ma na celu podtrzymywanie i propagowanie dziedzictwa kulturowego polskiej wsi oraz promocje tradycyjnej polskiej żywności. W Kowalu rywalizowało 16 zespołów KGW z województwa kujawsko-pomorskiego, które przygotowały potrawy gotowane w swoim regionie. Jury pod kierownictwem znanego szefa kuchni, Tomasza Weltera, zdecydowało o przyznaniu I miejsca KGW w Krzekatowie (powiat mogileński) za szynkę parzoną z kością. Koło to będzie reprezentowało województwo kujawsko-pomorskie na etapie krajowym konkursu. Dodajmy, że przedsięwzięcie uświetnił występ chóru szkolnego ZS CKR w Kowalu z repertuarem pieśni ludowych, patriotycznych i rozrywkowych, a także Orkiestra dęta OSP Grabkowo. Podsumowując to wydarzenie dyrektor szkoły A. Zdrojewski m.in. stwierdził: Jestem zaszczycony, ze jako współorganizator nie zawiodłem zaufania organizatorów i pragnę złożyć wyrazy uznania za przygotowanie wyjątkowo smacznych potraw konkursowych oraz wyrazy szacunku i podziękowanie  za pielęgnowanie kultury, tradycji i kulinarnego dziedzictwa naszego regionu. Zapewne to niezwykle wydarzenie pozostanie na długo w pamięci naszej społeczności szkolnej.