W dniu 19 września 2022 roku uczniowie klasy 4BTD w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik ogrodnik z opiekunami Arturem Niedobit i Marcinem Kaca w ramach realizacji innowacji pedagogicznej – Innowacyjne metody pozyskiwania i przetwarzania produktów rolnych odwiedzili pierwszą profesjonalnie prowadzona winnicę na Sandomierszczyźnie – Winnice Nobilis w Faliszowicach która powstała w 2001 roku.
W tym roku w klasie w ramach innowacji realizowane są dla bloki programowe:
– Technologia uprawy winorośli i produkcja win
– Innowacje w rolnictwie „Strip Till”
Po winnicy oprowadziła uczniów właścicielka winnicy pani dr hab., prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Magdalena Kapłan, która szczegółowo omówiła technologie uprawy winorośli, począwszy od zakładania plantacji, pielęgnacji, ochrony, warunki glebowo-klimatyczne oraz zasady sprzedaży wina w Polsce – aspekty prawne. Młodzież miała okazje zobaczyć winnice tuż przed zbiorami, w pełnej dojrzałości wszystkich odmian uprawianych w gospodarstwie. W gospodarstwie dominują odmiany winorośli tj. Regent, Rondo, Solaris, Jutrzenka, Muscat. Właściciele gospodarstwa prowadzą również profesjonalną szkółkę sadzonek winorośli. Winnica Nobilis należy do Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy i współtworzy Sandomierski Szlak Winiarski.
Ziemia Sandomierska sprzyja uprawie winorośli pod względem klimatycznym i glebowym. Historia i tradycja uprawy winorośli w tym regionie sięga XIII wieku. W ostatnich latach zauważono wzrost areału uprawy winorośli, rolnicy szukają w ten sposób alternatywnych źródeł dochodów, różnicują uprawy w gospodarstwach, bodźcem do rozwoju jest również moda naenoturystykę.
Wyjazd do winnicy wzbogacił wiedzę uczniów na temat odmian i uprawy winorośli z uwzględnieniem ich przeznaczenia, którą spróbujemy wraz z nauczycielem Arturem Niedobit i Marcinem Kacą w naszej szkolnej winnicy wdrożyć.