Z życia szkoły
Wielkanocne konkursy w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie
Święta i przygotowania do nich stanowią wyjątkową okazję do dodatkowych aktywności w naszej szkole, w tym zwłaszcza konkursów. Tak było również w przypadku niedawnych Świąt Wielkiej Nocy, którym dedykowane były dwa konkursy gastronomiczne.

Pierwszy z nich pod hasłem „Ale jaja!” polegał na przygotowaniu i ekspedycji potrawy z wykorzystaniem jajek, zrobieniu zdjęcia i przesłaniu go do jury konkursowego. Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie potraw z wykorzystaniem jaj, a ocenie podlegała oryginalność receptury, zgodność z celem konkursu oraz efekt końcowy (ekspedycja potrawy). W tym konkursie zwyciężyli:

Miejsce I

- Krzysztof Kądziela kl. 2P4, który przygotował nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach, szpinaku i kurkumie

oraz ex aequo

- Paulina Rakowiecka kl. 3PT, która przygotowała jajka z farszem ze śledziem i burakami

Miejsce II

Paulina Kowalczyk kl. 3PT za dwukolorową tortillę z jajek

Miejsce III

- Patrycja Wojno kl. 2P4 za  galaretkę z szynką, jajkiem i warzywami podaną z sosem chrzanowym

Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Jastrzębska z kl. 2P4 za przygotowanie kolorowego ciasta pisanka

Drugi z konkursów, „Aranżacja Stołu Wielkanocnego”, polegał na przygotowaniu nakrycia Stołu Wielkanocnego dla jednej lub dwóch osób z elementami dekoracyjnymi, zrobieniu zdjęć i przesłaniu ich jury konkursowemu. Celem konkursu było utrwalenie wiadomości i umiejętności z zakresu obsługi gości oraz stosowanie ich w praktyce. Ocenie podlegała zgodność z celem konkursu,  kreatywność i estetyka nakrycia, poprawność nakrycia oraz dobór elementów dekoracyjnych. Laureatami tego konkursu zostali:

Miejsce I - Paulina Kowalczyk kl. 3PT i Paulina Rakowiecka kl. 3PT

Miejsce II - Dominika Bek kl. 2P4

Miejsce III - Oliwia Krszyna kl. 2P4 i Damian Gorczyński kl. 2P4

Tego rodzaju konkursy cieszą się w naszej szkole ogromnym powodzeniem. Pozwalają na wykorzystanie w praktyce wiedzy i umiejętności nabytych w szkole oraz stanowią ciekawe uzupełnienie i uatrakcyjnienie szkolnych zajęć.