Pierwszy z nich pod hasłem „Ale jaja!” polegał na przygotowaniu i ekspedycji potrawy z wykorzystaniem jajek, zrobieniu zdjęcia i przesłaniu go do jury konkursowego. Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie potraw z wykorzystaniem jaj, a ocenie podlegała oryginalność receptury, zgodność z celem konkursu oraz efekt końcowy (ekspedycja potrawy). W tym konkursie zwyciężyli:
Miejsce I
- Krzysztof Kądziela kl. 2P4, który przygotował nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach, szpinaku i kurkumie
oraz ex aequo
- Paulina Rakowiecka kl. 3PT, która przygotowała jajka z farszem ze śledziem i burakami
Miejsce II
- Paulina Kowalczyk kl. 3PT za dwukolorową tortillę z jajek
Miejsce III
- Patrycja Wojno kl. 2P4 za galaretkę z szynką, jajkiem i warzywami podaną z sosem chrzanowym
Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Jastrzębska z kl. 2P4 za przygotowanie kolorowego ciasta pisanka
Drugi z konkursów, „Aranżacja Stołu Wielkanocnego”, polegał na przygotowaniu nakrycia Stołu Wielkanocnego dla jednej lub dwóch osób z elementami dekoracyjnymi, zrobieniu zdjęć i przesłaniu ich jury konkursowemu. Celem konkursu było utrwalenie wiadomości i umiejętności z zakresu obsługi gości oraz stosowanie ich w praktyce. Ocenie podlegała zgodność z celem konkursu, kreatywność i estetyka nakrycia, poprawność nakrycia oraz dobór elementów dekoracyjnych. Laureatami tego konkursu zostali:
Miejsce I - Paulina Kowalczyk kl. 3PT i Paulina Rakowiecka kl. 3PT
Miejsce II - Dominika Bek kl. 2P4
Miejsce III - Oliwia Krszyna kl. 2P4 i Damian Gorczyński kl. 2P4
Tego rodzaju konkursy cieszą się w naszej szkole ogromnym powodzeniem. Pozwalają na wykorzystanie w praktyce wiedzy i umiejętności nabytych w szkole oraz stanowią ciekawe uzupełnienie i uatrakcyjnienie szkolnych zajęć.