Druga grupa uczniów poruszała zagadnienia związane z istotą, zasadami i specyfiką produkcji rolniczej, w tym produkcji roślinnej i zwierzęcej. Poświęcili tez czas na biznesplany; omówienie zrealizowanych biznesplanów w działalności agrobiznesu zwrócili uwagę na rachunek ekonomiczny i analizę ekonomiczną w przedsiębiorstwach.
W ostatnim dniu spotkania zastanawiali się m.in. nad zagadnieniami takimi jak: przedsiębiorczość – dlaczego własny biznes, cechy i umiejętności liderów nowych przedsięwzięć, procedury zakładania własnej firmy, formy prawne firm, finansowanie działalności przedsiębiorstw (kredyty, środki z UE, środki własne, itp.) Zagłębili się też w tematykę form prowadzenia księgowości i rozliczeń podatkowych. Poruszyli tematy kapitału społecznego, zarządzania zasobami ludzkimi, zarządzania strategicznego, w tym podejmowania decyzji inwestycyjnych w przedsiębiorstwach, zarządzania nowym produktem i usługami oraz marketingu w agrobiznesie.
Wszystkie zajęcia były dla naszych uczniów interesujące, a prowadzone przez specjalistów - doświadczonych wykładowców, dostarczyły dużo wiedzy i ciekawych doświadczeń. Na koniec uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w zajęciach.