Kursy i Szkolenia
Warsztaty kulinarne Stawiam na drób z Akademią Kulinarną Marcina Budynka
W dniu 7 kwietnia 2022 roku w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu Stawiam na drób z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Jest to projekt Związku Polskiego Mięsa, którego głównym celem jest pogłębianie wiedzy w kwestii jakości i walorów kulinarnych polskiego mięsa drobiowego.

Uczniowie kształcący się w zawodach: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Kucharz wysłuchali bardzo ciekawej prelekcji dotyczącej mięsa drobiowego, jego wartości odżywczej, obróbki wstępnej, warunków przechowywania oraz zastosowania w gastronomii.

Po części teoretycznej Szef kuchni Pan Marcin Budynek zaprezentował uczniom rozbiór tuszki drobiowej na elementy kulinarne, po czym wszyscy uczniowie przystąpili do sporządzania potraw m.in. serca drobiowe na ostro, skrzydełka z kurczaka w marynacie chipottle z salsą, pierś z kaczki  itp.

Nasza młodzież wykazała się dużym zaangażowaniem, czego efektem były bardzo smaczne i kolorowe potrawy.

Na koniec zajęć każdy z uczniów otrzymał certyfikat uczestnictwa, a co najważniejsze, kolejne zawodowe doświadczenie.
Bardzo dziękuję Akademii Kulinarnej Pana Marcina Budynka.

Zapraszamy do  fotorelacji …

 

M. Dobies

Foto: M. Kuczewska