Uczniowie kształcący się w zawodach: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Kucharz wysłuchali bardzo ciekawej prelekcji dotyczącej mięsa drobiowego, jego wartości odżywczej, obróbki wstępnej, warunków przechowywania oraz zastosowania w gastronomii.
Po części teoretycznej Szef kuchni Pan Marcin Budynek zaprezentował uczniom rozbiór tuszki drobiowej na elementy kulinarne, po czym wszyscy uczniowie przystąpili do sporządzania potraw m.in. serca drobiowe na ostro, skrzydełka z kurczaka w marynacie chipottle z salsą, pierś z kaczki itp.
Nasza młodzież wykazała się dużym zaangażowaniem, czego efektem były bardzo smaczne i kolorowe potrawy.
Na koniec zajęć każdy z uczniów otrzymał certyfikat uczestnictwa, a co najważniejsze, kolejne zawodowe doświadczenie.
Bardzo dziękuję Akademii Kulinarnej Pana Marcina Budynka.
Zapraszamy do fotorelacji …
M. Dobies
Foto: M. Kuczewska