Do przygotowywania i doprawiania potraw chętnie wykorzystywano różne zioła, leśne owoce. Las to także dziczyzna. Jakie są jej właściwości i jak ją przyrządzać - tego panie i panowie z Kół Gospodyń Wiejskich mogą dowiedzieć się podczas warsztatów, przygotowanych przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Polskiego Związku Łowieckiego - Zarząd Okręgowy w Białymstoku oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie. Polski Związek Łowiecki wspiera osoby realizujące warsztaty nie tylko duchowo, w doborze właściwie dobranego mięsa, ale również merytorycznie. Nad prawidłowym przebiegiem pracy czuwa wybitny szef kuchni Pani Paulina Makarska. Ponadto w warsztatach uczestniczą uczniowie Technikum im. prof. Józefa Marcinkiewicza w Janowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciela. Pamiętajmy, że dziczyzna jest nie tylko zdrowa, ale i pozbawiona chemicznych dodatków i umiejętności jej przyrządzania są bezcenne.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik