Aktualności
Warsztaty cukiernicze
Warsztaty cukiernicze w ZSCKR w Radomiu.

W dniu 26 stycznia 2022 r. odbyły się warsztaty cukiernicze dla grupy uczniów klas żywieniowych. Pięciogodzinne zajęcia praktyczne poprowadził przedsiębiorca w zakresie cukiernictwa i ciastkarstwa pani Arleta Jeruzal.

Program szkolenia cukierniczego obejmował:

  • techniczne udogodnienia, dekoracje, które można wykonać samemu,
  • receptury na zwarty biszkopt, stabilne kremy, dobre tynki,
  • sposoby zdobienia kremem na bazie bitej śmietany,
  • dekoracji papierem waflowym, arkuszem cukrowym, bezami a także inne nowoczesne techniki (topper, świeczki, race),
  • jak idealnie wykonać naked,
  • podstawy stylu angielskiego - figurki z masy cukrowej,
  • zero waste - jak ograniczyć odpady w swojej pracowni.

Dzięki tym warsztatom młodzież nabyła umiejętności związane z robieniem figurek związanych z dekoracją tortów. To była świetna zabawa, niczym praca w plastelinie. Radości nie było końca. Podczas zajęć wykonano trzy torty, które smakowały wyśmienicie nie tylko uczestnikom warsztatów, a także kadrze pedagogicznej. Zajęcia będą kontynuowane, a z kolejnym rokiem będą trudniejsze techniki.