Warsztaty cukiernicze w ZSCKR w Radomiu.
W dniu 26 stycznia 2022 r. odbyły się warsztaty cukiernicze dla grupy uczniów klas żywieniowych. Pięciogodzinne zajęcia praktyczne poprowadził przedsiębiorca w zakresie cukiernictwa i ciastkarstwa pani Arleta Jeruzal.
Program szkolenia cukierniczego obejmował:
- techniczne udogodnienia, dekoracje, które można wykonać samemu,
- receptury na zwarty biszkopt, stabilne kremy, dobre tynki,
- sposoby zdobienia kremem na bazie bitej śmietany,
- dekoracji papierem waflowym, arkuszem cukrowym, bezami a także inne nowoczesne techniki (topper, świeczki, race),
- jak idealnie wykonać naked,
- podstawy stylu angielskiego - figurki z masy cukrowej,
- zero waste - jak ograniczyć odpady w swojej pracowni.
Dzięki tym warsztatom młodzież nabyła umiejętności związane z robieniem figurek związanych z dekoracją tortów. To była świetna zabawa, niczym praca w plastelinie. Radości nie było końca. Podczas zajęć wykonano trzy torty, które smakowały wyśmienicie nie tylko uczestnikom warsztatów, a także kadrze pedagogicznej. Zajęcia będą kontynuowane, a z kolejnym rokiem będą trudniejsze techniki.