Carving to sztuka, która znana była już w starożytności w krajach Dalekiego Wschodu. Przywędrowała również do Europy, a ostatnio stała się popularna w Polsce.
Carving polega na rzeźbieniu nożami w owocach i warzywach. Po raz pierwszy do Polski ta metoda wykonywania rzeźb trafiła kilkanaście lat temu. Dzisiaj rzeźby z owoców i warzyw zdobią restauracje, hotele i stoły na weselach i biesiadach.
Uczestnicy warsztatów zapoznali się z historią i stylami carvingu, narzędziami do carvingu, sposobem ich prawidłowego trzymania, bezpiecznego używania oraz konserwacji. Wycinaliśmy kwiaty i inne motywy. Motywy kwiatowe wykonywaliśmy w owocach takich jak: arbuz i melon. Wykonaliśmy dekorację poprzez łączenie poszczególnych, wykonanych wcześniej, rzeźb.
Poznaliśmy sposoby zabezpieczania, przechowywania i pielęgnacji dekoracji carvingowych.
Wyjazd na warsztaty połączony był ze zwiedzaniem Trójmiasta.
Poznaliśmy najważniejsze zabytki Starego Miasta w Gdańsku, zwiedzaliśmy Muzeum Drugiej Wojny Światowej, w Gdyni byliśmy w Akwarium Gdyńskim, spacerowaliśmy po sopockim molo.