W czasie warsztatów laboratoryjnych uczestnicy poinstruowani przez ekspertów mieli niepowtarzalną okazję do samodzielnego przygotowywania próbek na zawartość pozostałości środków ochrony roślin w próbkach owoców, warzyw, zbóż, ziół, próbek środowiskowych innowacyjnymi metodami analitycznymi oraz wykonywania analizy profilu związków prozdrowotnych. Przyjrzeli się jak wygląda analiza chromatograficzna żywności w laboratorium. Uczniowie z zaciekawieniem obserwowali badania wazonowe, fitotronowe oraz nowoczesnymi metodami diagnostycznymi monitorowania agrofagów z wykorzystaniem specjalistycznej aparatury pomiarowo-badawczej. Sprawdzili pH gleby, siłę kiełkowania zbóż, liczyli masę tysiąca ziaren czy analizowali ile białka czy glutenu znajduje się w pszenicy. Były to bardzo ciekawe zajęcia szczególnie w aspekcie przedmiotu ochrona roślin, który jest realizowany w naszej szkole. Nasza młodzież jak zawsze spisała się wzorowo
Na koniec wszyscy otrzymali materiały promocyjne oraz certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu i warsztatach.