W dniach 14-16.06.2024 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w V Krajowych Dniach Pola 2024 organizowanych przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik weterynarii oraz Branżowej Szkoły I stopnia w zawodach: rolnik, kucharz.
Krajowe, trzydniowe, wydarzenie rozpoczął Dzień Młodego Rolnika. Uczniowie mogli uczestniczyć w pokazach, konkursach, I Krajowych Mistrzostwach Szkół Rolniczych, zobaczyć w praktyce nowoczesne rolnictwo, reprezentowane przez wystawców z całej Polski. Podsumowaniem pierwszego dnia Krajowych Dni Pola była debata z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Adamem Nowakiem na temat „Nowoczesne rolnictwo oczami młodego rolnika”. W drugim dniu uczniowie mieli możliwość zaprezentowania refleksji na temat innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie podczas spotkania z Czesławem Siekierskim – Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uczniowie naszej szkoły brali udział m.in. w konkursie Gra Terenowa dla szkół rolniczych, zorganizowanym przez NIKiDW, Krajowym konkursie dla uczniów szkół rolniczych, „Nowoczesne rolnictwo w UE”, „Dojenie krowy”, „Światło na nowoczesne rolnictwo”, „Rozpoznawanie nasion”, Quiz „Rozpoznawanie roślin wskaźnikowych” przy pasach kwietnych.
Zespół z naszej szkoły, w składzie: Gabriel Borysowicz, Serafin Czarny i Szymon Rębacz, wywalczył tytuł wicemistrza I Krajowych Mistrzostw Szkół Rolniczych. Nagrodę specjalną w zawodach dojenia krowy otrzymał Łukasz Przednowek.
Krajowe Dni Pola umożliwiły uczniom, nauczycielom, dyrektorom Sieci Szkół Rolniczych zapoznanie się z rolnictwem tradycyjnym, ekologicznym, precyzyjnym, wymianę doświadczeń oraz sprawdzenie wiedzy i umiejętności poprzez organizację stanowisk promocyjnych, prezentację zespołów na scenie, udział w konkursach i w I Krajowych Mistrzostwach Szkół Rolniczych. Nasza szkoła przygotowała stoisko kuchni tradycyjnej oraz na scenie głównej pokaz synchronicznej obsługi kelnerskiej w wykonaniu uczniów klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.