20 października 2023 r. odbyło się uroczyste wprowadzenie innowacji pedagogicznej, która jest efektem współpracy klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum architektury krajobrazu, a nosi nazwę KWIATY NA TALERZU.
Gościli u nas przedstawiciele dwóch firm z branży ogrodniczej: Pan Tomasz Stopa z Gospodarstwa Szkółkarskiego DREWEK oraz Rafał Cierzan z Centrum Ogrodniczego CIERZAN.
Przedstawili oni ciekawe informacje dotyczące hodowli roślin, które produkują, sezonowości kwiatów jadalnych oraz specyfiki branży, w której pracują od dawna.
Było to spotkanie obfitujące w pozyskanie wielu interesujących informacji związanych z tematem innowacji, ale także okazją do skosztowania kwiatów w przygotowanych przez uczniów daniach, a były to: ciasteczka lawendowe, panna cotta z malinami i bratkami, babka sypana z chabrami, focaccia z winogronami, fetą, brokułami i chryzantemami, sałatka z serem wędzonym, miodowym sosie z nagietkami oraz lemoniada z mniszkiem lekarskim i stokrotkami.
Wprowadzone działania mają na celu poprawę efektywności ekspedycji oraz znajomości wykorzystania kwiatów jadalnych, a także zastosowanie roślin jadalnych w architekturze krajobrazu.