Aktualności
Uroczyste wprowadzenie innowacji "Kwiaty na talerzu"
Jako nowoczesna szkoła nie boimy się wprowadzać nowatorskich rozwiązań programowych, jakim jest między innymi innowacja pedagogiczna.

20 października 2023 r. odbyło się uroczyste wprowadzenie innowacji pedagogicznej, która jest efektem współpracy klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum architektury krajobrazu, a nosi nazwę KWIATY NA TALERZU.

Gościli u nas przedstawiciele dwóch firm z branży ogrodniczej: Pan Tomasz Stopa z Gospodarstwa Szkółkarskiego DREWEK oraz Rafał Cierzan z Centrum Ogrodniczego CIERZAN.

Przedstawili oni ciekawe informacje dotyczące hodowli roślin, które produkują, sezonowości kwiatów jadalnych oraz specyfiki branży, w której pracują od dawna.

Było to spotkanie obfitujące w pozyskanie wielu interesujących informacji związanych z tematem innowacji, ale także okazją do skosztowania kwiatów w przygotowanych przez uczniów daniach, a były to: ciasteczka lawendowepanna cotta z malinami i bratkamibabka sypana z chabramifocaccia z winogronami, fetą, brokułami i chryzantemami, sałatka z serem wędzonym, miodowym sosie z nagietkami oraz lemoniada z mniszkiem lekarskim i stokrotkami.

Wprowadzone działania mają na celu poprawę efektywności ekspedycji oraz znajomości wykorzystania kwiatów jadalnych, a także zastosowanie roślin jadalnych w architekturze krajobrazu.