Kursy i Szkolenia
Udział w seminarium Nowe trendy i przyszłe innowacje technologiczne w branży hotelarsko–gastronomicznej we Włoszech
W dniach 2-8 lutego 2019 r. odbyło się szkolenie zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, w którym wzięła udział m.in. Anna Kopacka - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych z ZS CKR w Kowalu. Seminarium z wyjazdem studyjnym pt. Nowe trendy i przyszłe innowacje technologiczne w branży hotelarsko–gastronomicznej odbyło się w Riva del Garda w Północnych Włoszech w rejonie Trydent.

http://W dniach 2-8 lutego 2019 r. odbyło się szkolenie zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, w którym wzięła udział m.in. Anna Kopacka - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych z ZS CKR w Kowalu. Seminarium z wyjazdem studyjnym pt. Nowe trendy i przyszłe innowacje technologiczne w branży hotelarsko–gastronomicznej odbyło się w Riva del Garda w Północnych Włoszech w rejonie Trydent. Uczestników powitała pani Alina Suder, Polka mieszkająca we Włoszech, dietetyczka, dziennikarka, autorka popularnych we Włoszech i w Polsce książek kulinarnych oraz programów telewizyjnych m.in. KucinAlina. Przez cały okres pobytu była doskonałą przewodniczką po włoskich tradycjach, smakach i aromatach. W czasie szkolenia nauczyciele z całej Polski uczestniczyli w targach Expo Riva Hotel, gdzie mieli możliwość zapoznać się z najnowszymi trendami w branży hotelarsko–gastronomicznej. Celem wyjazdu było także poznanie specyfiki kuchni włoskiej regionu Trydent. W Limone Sul Garda, miejscowości wciśniętej między skały, uczestnicy mieli okazję obejrzeć produkcję cytrusów w najdalej na północ wysuniętym rejonie Włoch. Plantacje cytryn na tarasach skalnych zrobiły na nauczycielach niesamowite wrażenie, a świeży smak i zapach owoców nie da się porównać z tymi kupowanymi w supermarketach. Cennym doświadczeniem była wizyta w szkole gastronomicznej w ENAIP TIONE Riva del Garda, gdzie można było zapoznać się z niezwykle nowoczesną bazą dydaktyczną szkoły–hotelu. Uczestnicy obserwowali zajęcia praktyczne, gdzie młodzież pod kierunkiem nauczycieli przygotowywała potrawy regionalne, a następnie pod czujnym okiem nauczyciela od obsługi konsumenta nakrywała i podawała do stołu. W Tremosine nauczyciele zapoznali się z produkcją serów włoskich m.in. Grana Padano DOP - sera twardego, ostrego zaliczanego do serów typu parmezan. W olejarni Agraria w Riva del Garda poznali zasady oceny oliwy z oliwek na przykładzie oliwy Extra Vergine. W Trento natomiast mieli okazję degustować miejscowe wyroby winiarskie, a w samym Riva del Garda kawy. Prezentacje i prelekcje przeprowadzone dla polskiej grupy były źródłem wiedzy o włoskiej kuchni, o technologii przyrządzania wspaniałych potraw i produkcji szerokiego asortymentu włoskich wyrobów spożywczych cenionych na całym świecie.