14 maja br. 29 uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu wraz z opiekunami rozpoczęło włoską przygodę. Co prawda pierwsze dni pobytu młodzieży we Włoszech mogły wydawać się lekko przerażające ze względu na ulewne deszcze w regionie Emilia Romania, ale na całe szczęście zaświeciło słońce i uczniowie mogli realizować praktyki zawodowe.
Dwunastu uczniów z technikum kształcącego w zawodzie technik weterynarii odbywa swoje praktyki
w gabinetach weterynarii, w których poznają struktury gabinetów weterynaryjnych, obserwują i badają zwierzęta w celu określenia podstawowych parametrów życiowych oraz dokonują oceny funkcjonowania poszczególnych układów zwierząt.
Natomiast uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizują praktyki w hotelach i restauracjach, gdzie mają możliwość poznać tajniki prawdziwej włoskiej kuchni, sposoby przygotowywania tradycyjnych włoskich potraw takich jak makaron czy pizza.
Z kolei uczniowie kształcący się w zawodzie technik turystyki na obszarach wiejskich zwiedzają okoliczne gospodarstwa agroturystyczne, poznają programy komputerowe i aplikacje internetowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych w turystyce. Ponadto młodzież poznaje sposoby wyrobu tradycyjnych serów oraz wina. Jednak, nie samą pracą żyje człowiek, a Włosi szczególnie cenią sobie la dolce vita. Dlatego w wolnym czasie uczniowie zwiedzają najciekawsze i najpiękniejsze zakątki Emilia Romania.
Pierwsze na naszej mapie atrakcji turystycznych było najmniejsze miasto świata San Marino. Znajduje się ono na wzgórzu Monte Titiano i słynie z przepięknej starówki, spektakularnie położonego zamku oraz faktu, że jest najstarszą republiką świata. Podczas wycieczki młodzież zwiedziła Piazza della Liberta, najważniejszy plac w mieście, Bazylikę San Marino oraz twierdzę La Rocca o Guaita. Kolejnym celem podróży było Rimini, miasto w regionie Emilia-Romania, które jest jednym z najpopularniejszych miast turystyczno-wypoczynkowych. Uczniowie zwiedzili urokliwą starówkę, Łuk Augusta – jeden z najstarszych łuków zachowanych w północnych Włoszech, Plac Trzech Męczenników i Most Tyberiusza. A później każdy miał możliwość odwiedzić te miejsca, które najbardziej go ciekawią. Jedni poszli w kierunku Świątyni Malatesty, Zamku Rocca Malatestiana czy średniowiecznego Placu Cavour, inni wybrali zaś bardziej klimatyczne miejsca z dzielnicą San Guiliano pełną kolorowych kamieniczek. Jednakże to Wenecja, określana mianem Perły Adriatyku, wzbudziła najwięcej emocji. W jeden dzień młodzież zwiedziła Plac Św. Marka, imponujący Canale Grande, w którym niczym w lustrze odbijają się cuda włoskiej architektury. Młodzież dotarła do Mostu Westchnień i miała czas na nieśpieszne zagłębienie się w labiryncie brukowanych uliczek i mostków przerzuconych nad licznymi kanałami. Nie mogło się obyć bez pysznej włoskiej kawy i prawdziwej włoskiej margherity..
Uczniowie ZSCKR Nowy Targ realizują praktyki zawodowe we Włoszech w ramach projektu nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000060869, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik