Aktualności
Uczniowie ZS CKR w Starym Lubiejewie zgłębiali tajniki włoskiej kuchni w jej ojczyźnie
Maj to dla uczniów Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie czas obfitujący w wyjazdy zagraniczne. W pierwszej połowie tego miesiąca 40 uczniów klas gastronomicznych oraz mechanicznych odbyło praktyki zagraniczne w słonecznej Grecji. Natomiast druga połowa maja poświęcona była na praktyki zawodowe we Włoszech. Tym razem w wyjeździe wzięło udział 20 osób, które uczestniczyły w projekcie pt. Zgłębiamy tajniki włoskiej kuchni - praktyki zagraniczne dla techników żywienia i usług gastronomicznych (nr 2020-1-PL01- K102-081141).

17 maja grupa została zakwaterowana w hotelu Royal Plaza w Rimini, gdzie odbywała praktyki przez następne dwa tygodnie. Zajmując się przygotowywaniem posiłków i obsługą konsumenta, praktykanci poznawali tajniki kuchni włoskiej i pogłębiali umiejętności nabyte w szkole. A po trudach praktyk korzystali z atrakcji przygotowanych przez organizatora: korzystali z hotelowego basenu, plażowali i zwiedzali, poznając najpiękniejsze i najsłynniejsze zakątki Włoch oraz historię i kulturę tego kraju.

Zwiedzanie rozpoczęli od najbardziej wyjątkowego i romantycznego miasta, które w tym roku obchodzi 1600 rocznicę powstania. Wenecja słynie ze 150 kanałów, 118 wysp, 417 mostów. Praktykanci odwiedzili Plac i bazylikę św. Marka oraz Most Westchnień, a na Plac św. Marka dotarli tramwajem wodnym. Równie mocno zauroczyło wszystkich San Marino, które grupa zwiedzała w ramach kolejnej wycieczki. To śródlądowe państwo, stanowiące enklawę na terenie Włoch, położone jest na zboczu góry Monte Titano 749 m n.p.m. i zajmuje powierzchnię 61 km². Sprawia to, że jest jednym z najmniejszych państw świata. Nie posiada lotniska ani kolei. Na czele rządu stoi regent, który jest wybierany co pół roku. W mieście zachowały się średniowieczne domy i fortyfikacje, a także mury obronne z bramami i basztami.

Poza dwoma całodniowymi wycieczkami, które odbyli, praktykanci zwiedzali ponadto miasto Rimini i pobliską Bolonię, a w ramach zajęć edukacyjno-kulturalnych poznawali nie tylko kuchnię i tradycję kulinarną, ale także historię i kulturę tego pięknego regionu Włoch. Odbyli też wyjazd studyjny do miejscowej oliwiarni, której właściciele opowiedzieli im o procesie produkcji oliwy oraz pokazali służące do niego maszyny.

Jak sami relacjonują, wyjazd ten był wielkim przeżyciem i przygodą, która się często nie zdarza. W jego trakcie nie tylko nauczyli się wielu ciekawych rzeczy i poznali wiele pięknych miejsc, ale także poznali styl życia Włochów, którzy się nigdzie nie spieszą, są życzliwi i uśmiechnięci. Czas spędzony w Italii był dla uczestników wyjazdu bezcennym przeżyciem, które zostanie w ich pamięci na długo. Wszyscy opuścili Włochy z uczuciem niedosytu i zgodnie twierdzą, że chętnie powrócą tu jeszcze raz.

Dyrektor Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie, Roman Malicki, dziękuje opiekunom praktyk: Alinie Sobotce i Aleksandrze Jakubczyk-Bajorek za sprawowanie opieki nad młodzieżą. Dziękuje też praktykantom za wzorowe zachowanie podczas wyjazdu.

 

Staż został zrealizowany w ramach projektu systemowego  „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” zorganizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.