Aktualności
Uczniowie ZS CKR w Starym Lubiejewie finalistami ogólnopolskiego konkursu Bitwa na drobiowe smaki 3
W dniach 17-18 października uczniowie ZS CKR w Starym Lubiejewie Krystian Zadroga i Jakub Jasiński brali udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Bitwa na drobiowe smaki 3. Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum Konferencyjno – Eventowe Smak Kariery w Warszawie.

W konkursie brało udział 11 szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka (wg własnej receptury, którą nasi uczniowie z opiekunem sami stworzyli i mieli szansę te potrawy wcześniej sporządzać, w ramach przygotowań do konkursu).  Krystian i Jakub  przygotowali następujące dania:

Zupę tom Kha na mleku kokosowym z kurkami w tempurze,

Danie zasadnicze - Podudzia z kurczaka z pietruszkowym puree i boczniakami.

Szefowie kuchni po degustacji ocenili pracę naszych uczniów na tyle wysoko, że zakwalifikowaliśmy się do finałowej szóstki!!

Finał etapu wojewódzkiego polegał na sporządzeniu dania głównego z pięciu obowiązkowych składników: filet z piersi kurczaka, kurze łapki, żurawina, kukurydza i jajko. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut! Nasi uczniowie stworzyli piękne i smaczne danie: pulpety z piersi kurczaka z kalafiorowym puree, sosem żurawinowym i gotowaną kukurydzą.

Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze: Łukasz Konik (szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książek: „Gastronomia Molekularna”, „Kuchnia Regionów”, juror MasterChef Junior), Jacek Schliske (szef kuchni hotelu Holiday Inn Józefów), Bartłomiej Rogowski z Euro Toques Polska.

Nasze danie zebrało bardzo dużo pochwał od jury, co zaowocowało zajęciem III miejsca. Jest to najlepszy wyniki jaki nasza szkoła osiągnęła we wszystkich edycjach konkursu „Bitwa na drobiowe smaki".

Były to 2 dni pełne ogromnych emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalistów. Zdecydowanie warto brać udział w takich konkursach i warto odczarować drób, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne. Krystiana i Jakuba do konkursu przygotowała i mocno kibicowała moja skromna, niżej podpisana osoba:).

Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH CHŁOPAKÓW!!!

 

Tekst i foto: Iwona Jastrzębska