Aktualności
U nas gęsina króluje…
19 listopada 2022 r. uczniowie kl. IPT ZS CKR w Starym Lubiejewie mieli okazję uczestnictwa w warsztatach zawodowych. Pojawił się pomysł, aby wspólnie z Szefem kuchni przygotować propozycje dań z gęsiny.

Warsztaty kulinarne, zainicjowane przez panie Marię Dobies i Monikę Kuczewską – nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych, odbyły się w trakcie zajęć praktycznych w naszej szkole.

Szkolenie poprowadził  specjalista w dziedzinie nowoczesnej kuchni  - pan Zbigniew Łęgowski. Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej jak i zagranicznej. Obecnie jest również członkiem Zarządu Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

 

Możliwość wspólnego gotowania z Szefem Kuchni to dla uczniów duża dawka kunsztu kulinarnego, a także dobry sposób na poszukiwanie pasji w obranym przez siebie zawodzie. Zajęcia rozpoczęły się przygotowaniem „mise en place” organizacją stanowiska pracy kucharza – co jest podstawą , jak uczył pan Zbyszek. Po przygotowaniu surowców i produktów, oczom zebranych ukazała się gęsina. Uczniowie poznali i doskonalili techniki wykrawania mięsa.

 

Największe ożywienie nastąpiło jednak podczas przygotowywania dań. Emocje były duże, czas gonił, a atrakcji nie brakowało. W niezwykle szybkim tempie pojawiały się coraz to nowe potrawy.
Dzięki wspólnej pracy i cennym wskazówkom Szefa Kuchni powstało wspaniałe menu.

 

Podano m.in.

- gulasz z gęsich żołądków

- pierś z kaczki w towarzystwie puree i karmelizowanymi gruszkami

- pasztet z gęsiny z żurawiną

- roladki z wątróbki z wędzonym boczkiem

- gęsina „ree” podana w towarzystwie buraczków itp.

 

Wspólne gotowanie, nauka i przygoda były również lekcją doradztwa zawodowego dla uczniów.  Dzięki wspaniałym ludziom, takim, jak pan Zbyszek, który chętnie uczy innych i odsłania tajniki zawodu. Chętnie udzielał odpowiedzi na mnóstwo pytań, które zadawali nasi uczniowie.  
Na przykładzie jego kariery mogłam wskazać uczniom przepis na sukces zawodowy, który zawiera się w trzech słowach: „odwaga, pracowitość i pokora” – mówi pani Maria Dobies  – która również posiada wykształcenie doradcy zawodowego.

 

M. Dobies, M. Kuczewska

Foto: M. Dobies, M. Kuczewska