Warsztaty kulinarne, zainicjowane przez panie Marię Dobies i Monikę Kuczewską – nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych, odbyły się w trakcie zajęć praktycznych w naszej szkole.
Szkolenie poprowadził specjalista w dziedzinie nowoczesnej kuchni - pan Zbigniew Łęgowski. Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej jak i zagranicznej. Obecnie jest również członkiem Zarządu Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Możliwość wspólnego gotowania z Szefem Kuchni to dla uczniów duża dawka kunsztu kulinarnego, a także dobry sposób na poszukiwanie pasji w obranym przez siebie zawodzie. Zajęcia rozpoczęły się przygotowaniem „mise en place” organizacją stanowiska pracy kucharza – co jest podstawą , jak uczył pan Zbyszek. Po przygotowaniu surowców i produktów, oczom zebranych ukazała się gęsina. Uczniowie poznali i doskonalili techniki wykrawania mięsa.
Największe ożywienie nastąpiło jednak podczas przygotowywania dań. Emocje były duże, czas gonił, a atrakcji nie brakowało. W niezwykle szybkim tempie pojawiały się coraz to nowe potrawy.
Dzięki wspólnej pracy i cennym wskazówkom Szefa Kuchni powstało wspaniałe menu.
Podano m.in.
- gulasz z gęsich żołądków
- pierś z kaczki w towarzystwie puree i karmelizowanymi gruszkami
- pasztet z gęsiny z żurawiną
- roladki z wątróbki z wędzonym boczkiem
- gęsina „ree” podana w towarzystwie buraczków itp.
Wspólne gotowanie, nauka i przygoda były również lekcją doradztwa zawodowego dla uczniów. Dzięki wspaniałym ludziom, takim, jak pan Zbyszek, który chętnie uczy innych i odsłania tajniki zawodu. Chętnie udzielał odpowiedzi na mnóstwo pytań, które zadawali nasi uczniowie.
Na przykładzie jego kariery mogłam wskazać uczniom przepis na sukces zawodowy, który zawiera się w trzech słowach: „odwaga, pracowitość i pokora” – mówi pani Maria Dobies – która również posiada wykształcenie doradcy zawodowego.
M. Dobies, M. Kuczewska
Foto: M. Dobies, M. Kuczewska