Jest to słodki wyrób z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny nadziewany masą z białego maku. Tradycyjnie rogale te są przygotowywane w Poznaniu i niektórych innych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina, który obchodzimy 11 listopada.
Nadzienie składa się z: białego maku z cukrem, okruchów ciasta biszkoptowego, masy jajecznej, margaryny, orzechów, rodzynek, owoców kandyzowanych oraz aromatu migdałowego.
Sposób zawijania ciasta przypomina kształt podkowy, a dekorację stanowi pomada, rozdrobnione orzechy oraz migdały.
Zapach piekących się rogali wypełnił całą szkołę. Uczestnicy z przyjemnością próbowali swoich wypieków. Wszystkie rogale prezentowały wysoki poziom przygotowania pamiętając, że wykonawcami byli uczniów klasy I PT.
Uczestnicy konkursu pozytywnie zaskoczyli członków Jury kreatywnością, pracochłonnością oraz zbliżonym oryginałem wykonania. Pan Dyrektor Roman Malicki pogratulował młodzieży wysokich umiejętności i zaangażowania na każdym etapie wykonania rogali oraz podziękował nauczycielom praktycznej nauki zawodu: Pani Monice Kuczewskiej i Pani Marii Dobies za przygotowanie konkursu.
Nagrody ufundowane przez Pana Dyrektora w konkursie otrzymali :
I miejsce – Patrycja Grądzka i Godwin Eke Elendu
II miejsce – Kamila Dydek i Zosia Długoborska
III miejsce - Zęgota Jagoda i Waracka Roksana
Gratulujemy zwycięzcom!
To była super integracja! Wszyscy świetnie się bawili, było dużo radości i super zabawy. Uczniom bardzo podobał się pomysł konkursu i chcą więcej takich imprez szkolnych!
Wszystkich zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z konkursu.
M. Dobies, M. Kuczewska
Foto: M. Kuczewska