Z życia szkoły
Szlakiem tradycji w kuchni - konkurs wypieku rogali świętomarcińskich
W szkolnej kuchni wdrażając nowinki piekarskie, nie zapominamy o sentymencie do tradycji. Podążając szlakiem i próbując dań z historią, uczniowie kl. I PT w ZS CKR w Starym Lubiejewie uczestniczyli w konkursie przygotowując Rogale Świętomarcińskie.

Jest to słodki wyrób z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny nadziewany masą z białego maku. Tradycyjnie rogale te są przygotowywane w Poznaniu i niektórych innych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina, który obchodzimy 11 listopada.

Nadzienie składa się  z: białego maku z cukrem, okruchów ciasta biszkoptowego, masy jajecznej, margaryny, orzechów, rodzynek, owoców kandyzowanych oraz aromatu migdałowego.

Sposób zawijania ciasta przypomina kształt podkowy, a dekorację stanowi pomada, rozdrobnione orzechy oraz migdały.

Zapach piekących się rogali wypełnił całą szkołę. Uczestnicy z przyjemnością próbowali swoich wypieków. Wszystkie rogale prezentowały wysoki poziom przygotowania pamiętając, że wykonawcami byli uczniów klasy I PT.
Uczestnicy konkursu pozytywnie zaskoczyli członków Jury kreatywnością, pracochłonnością oraz zbliżonym oryginałem wykonania. Pan Dyrektor Roman Malicki pogratulował młodzieży wysokich umiejętności i zaangażowania na każdym etapie wykonania rogali oraz podziękował nauczycielom praktycznej nauki zawodu: Pani Monice Kuczewskiej i Pani Marii Dobies za przygotowanie konkursu.

Nagrody ufundowane przez Pana Dyrektora w konkursie otrzymali :


I miejsce – Patrycja Grądzka i Godwin Eke Elendu
II miejsce – Kamila Dydek i Zosia Długoborska
III miejsce - Zęgota Jagoda i Waracka Roksana

 

Gratulujemy zwycięzcom!  

 

To była super integracja! Wszyscy świetnie się bawili, było dużo radości i super zabawy. Uczniom bardzo podobał się pomysł konkursu i chcą więcej takich imprez szkolnych!

Wszystkich zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z konkursu.

 

M. Dobies, M. Kuczewska

Foto: M. Kuczewska