Szkolenie Krótkie łańcuchy dostaw żywności
W dniach 4-5 kwietnia 2024 r. uczniowie klas trzecich w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w szkoleniu nt. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności”. Warsztaty miały na celu przybliżenie uczniom zagadnień związanych z produkcją, dystrybucją i sprzedażą żywności w lokalnych społecznościach.
Szkolenie prowadzili doświadczeni eksperci:
- Pani Marzena Brodowska – pracownik Katedry Chemii Rolnej i Środowiskowej na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie,
- Pan Karol Kostrzewa – z firmy DRS,
- Pani Mariola Staniak z Zakładu Uprawy Roślin Pastewnych z IUNiG w Puławach,
- Pan Paweł Stasieczek – trener szkolenia z tworzenia sklepów internetowych.
Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję:
- Poznać definicję krótkich łańcuchów dostaw żywności i ich główne cechy.
- Dowiedzieć się o korzyściach płynących z krótkich łańcuchów dostaw dla konsumentów, producentów i środowiska naturalnego.
- Zapoznać się z różnymi modelami funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw.
- Nabyć praktyczne umiejętności w zakresie tworzenia i zarządzania krótkim łańcuchem dostaw.
Szkolenie spotkało się z dużym zainteresowaniem uczniów. Zdobyta wiedza i umiejętności z pewnością przydadzą im się w dalszej edukacji i rozwoju zawodowym.