Aktualności
Szkolenie Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Szkolenie Krótkie łańcuchy dostaw żywności

W dniach 4-5 kwietnia 2024 r. uczniowie klas trzecich w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w szkoleniu nt. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności”. Warsztaty miały na celu przybliżenie uczniom zagadnień związanych z produkcją, dystrybucją i sprzedażą żywności w lokalnych społecznościach.

Szkolenie prowadzili doświadczeni eksperci:

  • Pani Marzena Brodowska – pracownik Katedry Chemii Rolnej i Środowiskowej na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie,
  • Pan Karol Kostrzewa – z firmy DRS,
  • Pani Mariola Staniak z Zakładu Uprawy Roślin Pastewnych z IUNiG w Puławach,
  • Pan Paweł Stasieczek – trener szkolenia z tworzenia sklepów internetowych.

Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję:

  • Poznać definicję krótkich łańcuchów dostaw żywności i ich główne cechy.
  • Dowiedzieć się o korzyściach płynących z krótkich łańcuchów dostaw dla konsumentów, producentów i środowiska naturalnego.
  • Zapoznać się z różnymi modelami funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw.
  • Nabyć praktyczne umiejętności w zakresie tworzenia i zarządzania krótkim łańcuchem dostaw.

Szkolenie spotkało się z dużym zainteresowaniem uczniów. Zdobyta wiedza i umiejętności z pewnością przydadzą im się w dalszej edukacji i rozwoju zawodowym.