Szczególnie intensywne działania związane z przygotowaniem uroczystości przypadły na dzień poprzedzający akademię, kiedy to uczniowie z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wypiekali najróżniejsze chleby na zakwasie: dyniowe, ze szpinakiem, z orzechami, żurawiną czy siemieniem lnianym. Zaproszeni goście wraz z gospodarzami imprezy przy wspólnym stole degustowali nie tylko chleb, który jest nieodłącznym elementem naszej tradycji, ale także zupę krem z ziemniaka z prażonym boczkiem, masła smakowe i pasty serowe, moskole i wiele innych smakołyków.
Dekoracja stołów i sali gimnastycznej utrzymana była w klimatach jesiennych i nawiązywała do charakteru święta: kolorowe liście, trawy, zboża, ziemniaki, snopy siana. Uroczystość uświetnił występ zespołu regionalnego „Zwyrt”.
Niemałą niespodzianką była również prezentacja cukierniczego talentu jednej z naszych uczennic- Gabrieli Lach. Opowiedziała Ona o swojej wielkiej pasji i zaprezentowała klika cukierniczych arcydzieł.
„Święto Chleba” jest niezwykłą uroczystością, w wyjątkowy sposób jednoczy społeczność szkolną, życzmy sobie cytując słowa pana dyrektora Łukasza Fudali: „dziel z innymi swój chleb, a lepiej będzie Ci smakował”. /Phil Bosmans/
Organizatorzy: T. Wrocławiak, R. Leja, D. Kościelniak, M. Karpiel, Z. Wójtowicz, D. Zmarzlińska, M. Buła