Aktualności
Święto Chleba, Ziemniaka i Zbóż
Już od czternastu lat tradycją naszej szkoły są obchody Szkolnego Święta Chleba. Jedna z najsmaczniejszych i najpiękniejszych uroczystości w szkole w tym roku odbyła się 26 października 2022 r. pod nieco zmienioną nazwą, a mianowicie jako Święto Chleba, Ziemniaka i Zbóż. Celem organizowania w naszej szkole tego dnia jest przypomnienie młodzieży historii powstawania chleba, polskich tradycji bezpośrednio z nim związanych.

Szczególnie intensywne działania związane z przygotowaniem uroczystości przypadły na dzień poprzedzający akademię, kiedy to uczniowie z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wypiekali najróżniejsze chleby na zakwasie: dyniowe, ze szpinakiem, z orzechami, żurawiną czy siemieniem lnianym. Zaproszeni goście wraz z gospodarzami imprezy przy wspólnym stole degustowali nie tylko chleb, który jest nieodłącznym elementem naszej tradycji, ale także zupę krem z ziemniaka z prażonym boczkiem, masła smakowe i pasty serowe, moskole i wiele innych smakołyków.

Dekoracja stołów i sali gimnastycznej utrzymana była w klimatach jesiennych i nawiązywała do charakteru święta: kolorowe liście, trawy, zboża, ziemniaki, snopy siana.  Uroczystość uświetnił występ zespołu regionalnego „Zwyrt”.

Niemałą niespodzianką była również prezentacja cukierniczego talentu jednej z naszych uczennic- Gabrieli Lach. Opowiedziała Ona o  swojej wielkiej pasji i zaprezentowała klika cukierniczych arcydzieł.

„Święto Chleba” jest niezwykłą uroczystością, w wyjątkowy sposób jednoczy społeczność szkolną, życzmy sobie cytując słowa pana dyrektora Łukasza Fudali: „dziel z innymi swój chleb, a lepiej będzie Ci smakował”. /Phil Bosmans/

Organizatorzy: T. Wrocławiak, R. Leja, D. Kościelniak, M. Karpiel, Z. Wójtowicz, D. Zmarzlińska, M. Buła