Aktualności
Święto chleba
Aby tradycji stało się zadość Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu w tym roku również przystąpił do akcji Tydzień Chleba na Zakwasie w ramach kampanii organizowanej przez Fundację Dobre Życie.

Ze względu na epidemię koronawirusa tegoroczna uroczystość przybrała nieco inną formę. Zamiast tradycyjnego wypieku swojskiego chleba na szkolnej kuchni organizatorzy ogłosili konkurs dla uczniów pod hasłem  „Bądź świadomym konsumentem dla własnego zdrowia”.

Do udziału w konkursie zgłosiło się siedem dwuosobowych drużyn. Zgodnie z regulaminem konkursu zadaniem uczestników  było przedstawienie w dowolnej formie (prezentacja, film, plakat, reklama itp.) walorów zdrowotnych i odżywczych chleba na zakwasie, jego procesu produkcji oraz analiza porównawcza chleba na zakwasie z pieczywem produkowanym masowo np. w supermarketach.

Poziom dostarczonych prac był bardzo wyrównany. Komisja konkursowa, której przewodniczył p. Łukasz Fudala  - dyrektor szkoły, przyznała ex aequo dwa pierwsze i dwa drugie miejsca.

I miejsce zajęły:

– Weronika Sikora i Faustyna Kukuczka uczennice z  kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za film/wywiad z przedstawicielką  Koła Gospodyń Wiejskich, która pokazała jak piecze się tradycyjny chleb w piecu opalanym drewnem. Dodatkowo uczennice przeprowadziły również wywiad z doświadczonym w swoim fachu mistrzem piekarskim, który opowiedział z czego i jak wypieka się  pieczywo w nowoczesnej piekarni na miarę XXI wieku.

– Magdalena Brzyzek i Małgorzata Zagata uczennice z kl. IV A technikum  kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za ciekawą prezentację na temat chleba /historia chleba, ciekawostki do zapamiętania na jego temat oraz porady i rady na co warto zwracać uwagę w czasie jego zakupu/.

II miejsce

– Katarzyna Kolasa i Marta Kruczek uczennice z kl. IV B technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za reklamę pt. „Umiem wybierać!!!” czyli dowody i argumenty za tym, jak bardzo chleb jest ważny i który chleb wybierać z korzyścią dla zdrowia.

– Wioletta Mąka i Natalia Duda uczennice z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za prezentację, która zawierała  historię chleba i jego rodzaje, podstawowe składniki z których się go wypieka oraz proces produkcji pieczywa orkiszowego, pasterskiego i bezglutenowego. Wszystkie te wiadomości przedstawiały krótkie, tematyczne filmiki.

III miejsce

– Emilia Stefaniak i Klaudia Czaja uczennice z klasy II G technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za plakat z własnoręcznie wykonanymi rysunkami promujący walory zdrowotne pieczywa.

Nagrodzonym zespołom serdecznie gratulujemy i informujemy, że w tym roku również cała społeczność szkolna będzie brała udział w akcji „Święta Chleba”. W okresie od 16 do 20 listopada b.r.  na godzinach wychowawczych nauczyciele przedstawią uczniom wszystkie prace  laureatów.

Chociaż w tym roku na Kokoszkowie nie pachniało świeżym chlebem,  to nie straszne nam powiedzenie "Idzie zima, a tu chleba ni ma". My jesteśmy bogatsi o nasze „chlebowe prezentacje”, które przekonały nas, że nie  powinniśmy rezygnować całkiem ze spożywania chleba. Jest on niezbędnym elementem prawidłowej diety. Ważne, abyśmy potrafili wybierać takie rodzaje pieczywa, które będzie najmniej kaloryczne i najzdrowsze. A co najważniejsze, abyśmy wszyscy mieli szacunek dla chleba, który  jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego. 

 

                                                     „Święto Chleba” w ZSCKR Nowy Targ nadzorowały:

                                                         mgr inż. Halina Galas i mgr inż. Regina Leja