Tegoroczny Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich obchodziliśmy podczas zajęć praktycznych w klasie III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Naszą uwagę skierowaliśmy w stronę historii powstawania książek kucharskich.
Uczniowie obejrzeli ciekawą prezentację autorstwa Olgi Dziemian z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego: „Historia książki kucharskiej. Wybrane fakty, ciekawostki, inspiracje”, przedstawiającą informacje od starożytności do czasów współczesnych.
Odczytaliśmy receptury pochodzące z XIX wieku, pisane ówczesnym językiem.
Zapoznaliśmy się z przepisami z różnych regionów kraju, zawartymi w książce pt: „Regionalna kuchnia polska” – pochodzącej ze zbiorów biblioteki szkolnej. Następnie – pod kierunkiem p. prof. Anity Bogdan – uczniowie przygotowali kartacze. Danie to przywędrowało do nas z Litwy i zakorzeniło się najsilniej na terenach przygranicznych. „Regionalna kuchnia polska” prezentuje kartacze jako potrawę z regionu podlaskiego. Spotykamy ją również na Suwalszczyźnie, Warmii i Mazurach.