Aktualności
Światowy Dzień Chleba w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie
Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba jest cudowny i jedyny w swoim rodzaju. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb.

Ponoć nigdzie na świecie chleb nie jest tak dobry jak w Polsce. I coś w tym jest!

Kochamy chleb i umiemy go robić!

Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia mają swoją ogromną wartość.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery. W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba.
Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prababcie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz  a nie chleb. Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb.

Rodzaje i gatunki chleba

Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny.

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.

W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.

Dzisiejsze święto chleba celebrowali uczniowie kl. IIP4, którzy podczas zajęć praktycznych  upiekli  chleb na zakwasie, według różnych receptur i z wieloma dodatkami.

Wszyscy jednogłośnie orzekli, że jest to proces długotrwały i wymagający wiele uwagi i pieczołowitości, ale efekt w postaci pachnącego, chrupiącego chleba jest tego wart!

Zobaczcie efekty ich pracy…

 

Tekst i foto: M. Gajewska